Breivik na súde vyhlásil, že by znova útočil

Nórsky atentátnik Anders Behring Breivik dnes pred súdom vyhlásil, že by útoky spáchal znovu. Skončiť život vo väzení či zomrieť za svoj ľud je podľa neho "tá najväčšia česť".

17.04.2012 09:47 , aktualizované: 12:10
Breivik Foto:
Vysmiaty nórsky masový vrah Anders Breivik pred súdom v Osle.
debata (14)

„Áno, urobil by som to znovu,“ povedal obžalovaný počas druhého dňa pojednávania, ktorý je tak ako ďalších päť dní dní vyhradený pre jeho výpoveď.  „Moje útoky boli preventívne, žiadam preto oslobodenie,“ vyhlásil.

Breivik, ktorý  ráno predstúpil pred súd v Osle urobil po zložení pút rovnaké gesto s natiahnutou rukou a zaťatou päsťou ako v pondelok.

Prokuratúra i obhajoba odmietli jedného z piatich sudcov

Nórska prokuratúra sa spoločne s obhajobou Andersa Breivika zhodla na námietke voči jednému z piatich členov senátu, ktorý by podľa nich nemal rozhodovať o osude 33-ročného radikála. Dôvodom sú jeho vyjadrenia, ktoré publikoval na internete deň po Breivikových útokoch z 22. júla 2011. V nich uviedol, že „trest smrti je jediným správnym výsledkom v tomto prípade“.

Na jeho slová v utorok poukázali viaceré nórske médiá. Samotný sudca sa k svojim slovám priznal a predsedníčka senátu následne vyhlásila 30-minútovú prestávku na rozhodnutie o jeho ďalšom pôsobení v rámci sledovaného procesu. Aj v prípade jeho odchodu by nič nemalo brániť okamžitému pokračovaniu, keďže v pohotovosti sú ďalší dvaja sudcovia pripravení ho zastúpiť.

Breivik sa v pondelok ráno pred súdom v Osle priznal k činom, z ktorých je obvinený, no trestnoprávnu zodpovednosť a vinu za usmrtenie desiatok ľudí odmieta. Samozvaný bojovník proti islamizácii Európy vstúpil do zaplnenej súdnej siene krátko pred deviatou hodinou s úsmevom na perách.

Po zložení pút sa dotkol hrude a dvihol pravú ruku so zaťatou päsťou, čo sám označil za krajne pravicový pozdrav Rádu templárskych rytierov. Následne sudcom oznámil, že neuznáva ich autoritu, keďže ich mandát pochádza od politických strán podporujúcich multikulturalizmus.

Sledovaný proces s vrahom z Osla by mal trvať desať týždňov a verdikt by mal byť známy v polovici júla, teda takmer presne rok od jeho vyčíňania.

14 debata chyba