Z rakúskej obce 'Fucking' kradnú turisti tabule, zrejme ju nepremenujú

Starosta rakúskej obce, pod ktorú spadá osada Fucking, poprel špekulácie svetových médií, že sa má táto dedinka s kontroverzným názvom premenovať. Na názve, pre ktorý sa nenápadná dedinka nechtiac stala magnetom pre turistov z celého sveta, nie je podľa Franza Meindla nič pohoršujúce.

18.04.2012 15:54 , aktualizované: 16:14
dedina Fucking Foto:
Turisti neustále kradnú tabule označujúce začiatok a koniec obce Fucking.
debata (3)

V posledných dňoch aj seriózne britské denníky písali o tom, že dedinka spadajúce pod obec Tarsdorf, sa má premenovať na Fuking alebo Fugging. „Nechápem, kde sa to v medzinárodnej tlači vzalo,“ povedal Meindl údajne otráveným hlasom agentúre Reuters. „Diskutovalo sa o tom pred niekoľkými rokmi, ale nič z toho nebolo. Určite to nie je predmetom diskusie teraz,“ dodal starosta obce, ktorá leží pri rakúsko-nemeckých hraniciach 30 kilometrov severozápadne od Salzburgu.

Podľa pôvodne zverejnených informácií sú však obyvatelia dedinky, ktorej názov v angličtine vulgárne označuje pohlavný styk, už údajne unavení z priveľkého záujmu a posmechu zahraničia a začali uvažovať nad zmenou názvu obce. „Problém je v tom, že s tým musia súhlasiť všetci obyvatelia,“ povedal predtým Meindl pre britský bulvárny denník The Sun.

Fucking, ktorý je vzdialený 33 kilometrov od Salzburgu, má v súčasnosti 104 obyvateľov. Jeho obyvatelia chcú, podľa skôr zverejných informácií, o zmene názvu hlasovať už tento týždeň. „V hre je len drobná úprava vo výslovnosti,“ mal Meindl potvrdiť pre britský denník The Telegraph. Unavení miestni obyvatelia napríklad uvažujú, že by obci vrátili názov podľa pravidiel pravopisu zo šestnásteho storočia, keď písmená „ck“ nahradilo jednoduché či dvojité „g“.

Názov dedinky je podľa niektorých zdrojov odvodený od mena istého Adalperta von Vucckingena, ktorý tu žil v 11. storočí. Podľa iných zdrojov za neho môže bavorský šľachtic Frock, ktorý žil už v šiestom storočí. Súčasný tvar sa používa od 18. storočia. Obec zostala nepovšimnutá až do druhej svetovej vojny, keď ňou prechádzali americké vojská, ktoré mali neďaleko nej základňu.

Odvtedy sa stala vyhľadávanou turistickou atrakciou, čo obyvateľom obce strpčuje život. Turisti neustále kradnú tabule označujúce začiatok a koniec obce a veselým zabávaním sa rušia nočný pokoj.

V roku 2009 sa Fuckingčania rozhodli, že musia v obci nainštalovať kamery, aby tým turistov odradili od sexuálnych aktivít pred tabuľami s nápisom Fucking. Necelý rok predtým sa vo Fuckingu konal Festival of the Fuck Bands, na ktorom vystúpili hudobné skupiny Fucked Up, Holy Fuck, Fuck a Fuck Buttons.

3 debata chyba