Tymošenková drží vo väzení protestnú hladovku

Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková už v piatok začala hladovku na protest proti politickým represiám v krajine. Oznámil to jej obhajca Serhij Vlasenko.

24.04.2012 14:21 , aktualizované: 14:52
Julia Tymošenková Foto:
Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková
debata (8)

„Julia Tymošenková začala hladovku,“ povedal Vlasenko pri dverách Charkovskej väznice, kde si Tymošenková odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí. Hladovka je podľa neho časovo neobmedzená.

Tymošenková má podľa Vlasenka modriny na rukách i na bruchu. Advokát tvrdí, že to je výsledok prevozu do železničnej nemocnice v Charkove, kam bola expremiérka transportovaná práve v piatok 20. apríla.

„Na rukách má plno modrín a na bruchu obrovskú podliatinu, ktorú je doteraz vidieť, aj keď sú to už štyri dni“, cituje agentúra Vlasenka. Zdôraznil, že zrejme kvôli tomu ho k Tymošenkovej dva dni nechceli pustiť.

Podľa Vlasenka ju väzenskí strážcovia kopli do brucha, keď ju násilím prevážali v piatok do nemocnice. Údajne mu aj povedala, že ju bili.

Podľa písomnej informácie Tymošenkovej boli okolnosti prevozu veľmi dramatické. Keď odsúdená transport odmietla, prehodili cez ňu traja strážcovia prestieradlo, strhli ju na zem a odvliekli z väzenia von. Pritom vraj Tymošenková utrpela úder päsťou do brucha a stratila vedomie. „Myslela som, že je to moja posledná hodina,“ napísala päťdesiatjedenročná vodkyňa opozície svojim obhajcom.

Väzenská služba poprela, že by pri hospitalizácii Tymošenkovej 20. apríla bola použitá sila. „Prevážali ju zdravotníci a naši pracovníci na to len dohliadali. Bola prenášaná na rukách len tam, kde nemohla ísť, a to po schodoch,“ cituje Interfax väzenskú službu. Vedenie nemocnice podľa Interfax tvrdí, že nedostalo žiadne sťažnosti na to, že by Tymošenková utrpela nejakú telesnú ujmu.

Zástupca väzenskej správy v Charkove nepotvrdil ani nepoprel správu obhajcu Tymošenkovej, že expremiérka drží hladovku. Podľa neho sa hladovka oznamuje písomne. „Teraz nemôžem povedať, či je to hladovka alebo nie. Chladničku má Tymošenková v cele. Môže si brať jedlo bez našej prítomnosti,“ povedal.

Tymošenková bola v nedeľu so silným policajným doprovodom prevezená späť z nemocnice do väzenia. Podľa advokátov expremiérka pravdepodobne odmietla liečbu, keď sa oboznámila s posudkom dvoch nemeckých expertov. Tí vyjadrili pochybnosti, že sa väznená politička v Charkovskej nemocnici môže uzdraviť.

Manžel expremiérky Oleksandr Tymošenko, ktorý tento rok v januári získal azyl v Česku, v pondelok vyzval svetových štátnikov, aby zabránili „fyzickej likvidácii“ jeho ženy a vyhlásili sankcie proti ukrajinskému režimu. Vyhlásil tiež, že bez ohľadu na výhrady nemeckých lekárov teraz chcú ukrajinské úrady expremiérku násilím dopraviť k ďalšiemu súdnemu pojednávaniu, ktoré sa má čoskoro začať.

8 debata chyba