Novému francúzskemu prezidentovi blahoželal Obama aj európski štátnici

Prezidentské voľby vyhral socialista François Hollande. Doterajší prezident Nicolas Sarkozy po skončení volieb uznal porážku. Hollandovu výhru potvrdilo zverejnením oficiálnych výsledkov francúzske ministerstvo vnútra.

06.05.2012 09:20 , aktualizované: 07.05.2012 07:39
François Hollande Foto:
François Hollande a jeho partnerka Valerie Trierweilerová sa tešia z víťazstva.
debata (93)

Po zrátaní 99 percent hlasov získal Hollande 51,7 percenta, zatiaľ čo jeho pravicový súper a doterajší prezident Nicolas Sarkozy 48,3 percenta hlasov. Volebná účasť bola 81,03 percenta.

Hollande chce byť prezidentom všetkých Francúzov

„Francúzi chceli zmenu, a preto ma zvolili za prezidenta,“ vyhlásil socialista François Hollande po voľbách. Európa sa teraz pozerá na Francúzsko, povedal ďalej a zdôraznil, že škrty teraz „už nemôžu byť nevyhnutné“.

„Chcem byť prezidentom všetkých Francúzov,“ povedal Hollande v prejave k tisícom svojich priaznivcov v Tulle v departemente Correze v centrálnej Francúzsku, kde je jeho volebný okrsok. Uviedol, že chce krajinu spájať a dbať na to, aby nikto nebol diskriminovaný a ponechaný napospas.

Súčasne zdôraznil, že jeho a krajinu čaká veľa náročných problémov, ako je oživenie produkcie, zníženie zadlženosti pri zachovaní modelu sociálnych služieb, ku ktorým majú všetci prístup.
„Európa sa na nás pozerá,“ povedal. Podľa neho mnohé krajiny uvítali výsledok francúzskych volieb „s úľavou, s nádejou, s tým, že škrty už konečne nemôžu byť nevyhnutné“. Poďakoval tiež odchádzajúcemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu a zdôraznil, že si zaslúži rešpekt.

François Hollande s priateľkou Valériou... Foto: SITA, AP
Hollande, voľby François Hollande s priateľkou Valériou Trierweilerovou máva svojim priaznivcom po odvolení v meste Tulle.

„Je to veľmi veľké šťastie, ktoré končí 17 rokov vlády pravice v (prezidentskom) Elyzejskom paláci,“ povedal hovorca socialistov Hamon.

Odhady ukazujú na účasť 80 až 82 percent, teda o niečo viac ako pri prvom kole pred dvoma týždňami, ale o trochu menej, ako pri druhom kole v roku 2007.

François Hollande sa stáva druhým socialistickým prezidentom od vzniku francúzskej piatej republiky v roku 1958 po Françoisovi Mitterrandovi (1981–1995). Nicolas Sarkozy je druhým prezidentom, ktorý prehral po prvom funkčnom období, po Valérym Giscardovi d'Estaing v roku 1981.

Sarkozy priznal porážku

Nicolas Sarkozy priznal volebnú porážku. V prejave k svojim priaznivcom v Paríži povedal, že telefonoval svojmu víťaznému súperovi Françoisovi Hollandovi a zaželal mu úspech pri riešení problémov krajiny.

„Francúzsko má nového prezidenta. Je to demokratická a republikánska voľba. François Hollande je novým prezidentom Francúzska a je potrebné ho rešpektovať,“ povedal Sarkozy krátko po uzavretí volebných miestností a po zverejnení prvých odhadov. „Nesiem za túto prehru plnú zodpovednosť,“ vyhlásil Sarkozy.

Podľa AFP Sarkozy povedal vedúcim predstaviteľom svojej politickej strany Zväz pre ľudové hnutie (UMP), že ju nepovedie do parlamentných volieb, ktoré budú začiatkom júna. „Zostaňte jednotní … parlamentné voľby je možné vyhrať. Dnešný výsledok je úctyhodný. Ja túto kampaň ale nepovediem,“ uviedol podľa AFP Sarkozy.

Nicolas Sarkozy odvolil v sprievode manželky... Foto: SITA, AP
Sarkozy, voľby Nicolas Sarkozy odvolil v sprievode manželky Carly Bruniovej-Sarkozyovej(vľavo).

Rozdiel, ktorý ukazujú posledné odhady, je skutočne nižšia, než ukazovali prieskumy v posledných týždňoch.

Obaja kandidáti bojovali v medzičase o dodatočných voličov do poslednej chvíle. Najmä Sarkozy sa protiimigračnou rétorikou snažil osloviť ľudí, ktorí v prvom kole hlasovali za pravicovú nacionalistku Marine Le Penovú, ktorá skončila tretia a dostala 18 percent hlasov.

Sarkozy strácal na Hollanda v posledných týždňoch o šesť až desať percentuálnych bodov. V piatok, keď mohli byť zverejnené posledné prieskumy, jeho náskok stiahol na štyri body.

Sarkozyho spojenca PutinaAmerický prezident Barack Obama v pondelok zablahoželal Francoisovi Hollandovi k zvoleniu za nového francúzskeho prezidenta a pozval ho na návštevu Bieleho domu. S gratuláciou sa pripojili aj britský premiér David Cameron a taliansky premiér Mario Monti, ktorý podobne ako Hollande zdôraznil orientáciu Európy na rast.

Obama Hollandovi telefonoval a povedal mu, že sa teší na „úzku spoluprácu“. Podľa vyhlásenia Bieleho domu Obama pripomenul, že tento mesiac uvíta Hollanda na summite skupiny ôsmich významných svetových ekonomík G8 v prezidentskom vidieckom sídle v Camp Davide a potom na summite NATO v Chicagu.

„Prezident Obama ponúkol, aby sa predtým zišli v Bielom dome,“ uviedlo vyhlásenie.

Hollande v kampani sľúbil, že stiahne francúzskeych vojakov z Afganistanu do konca tohto roka, teda o dva roky skôr, než je harmonogram Severoatlantickej aliancie.

Putin sa v pondelok pripojil ku gratulantom a Hollandovi zablahoželal k nedeľňajšiemu víťazstvu v druhom kole prezidentských volieb. Podľa staronového šéfa Kremľa si Rusi „vážia tradíciu rusko-francúzskeho partnerstva založenom na priateľstve, vzájomnej sympatii a rešpekte našich národov“.

„Obyvatelia Francúzska vám dali dôveru v tomto ťažkom a najmä dôležitom čase, keď nie iba Európa, ale celý svete čelí pálčivým úlohám v záujme prekonania dopadov finančnej a ekonomickej krízy,“ napísal v telegrame Putin, ktorý bol známy svojim dobrým vzťahom so Sarkozym.

Už počas nedeľného večera Holland telefonoval nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Hollande už skôr uviedol, že jeho prvá zahraničná cesta povedie práve do Berlína. Chce presadiť prijatie opatrení na podporu ekonomického rastu, ktoré by dopĺňali fiškálny pakt presadený Merkelovou a jeho predchodcom Nicolasom Sarkozym.

Taliansky premiér Monti v gratulácii vyjadril želanie „úzko spolupracovať s Francúzskom, predovšetkým v európskych záležitostiach“. Montimu ide o dosiahnutie „stále efektívnejšie únie orientované na rast“.

Britský premiér Cameron podľa vyhlásenia svojho úradu v telefonáte s Hollandom zdôraznil zámer „ďalej rozvíjať blízke vzťahy medzi Britániou a Francúzskom“.

Cameron rovnako ako Merkelová vo voľbách otvorene podporoval Sarkozyho. Ani jeden z nich sa s Hollandom pred voľbami nestretli. Cameron sa vyhol Hollandovi pri jeho februárovej návšteve Londýna. V Británii realizuje hlboké rozpočtové škrty, ktoré chce Hollande na európskej úrovni mierniť dôrazom na rastové opatrenia.

Profil nového prezidenta Françoisa Hollanda

François Hollande sa narodil 12. augusta 1954 v... Foto: Reuters
François Hollande François Hollande sa narodil 12. augusta 1954 v meste Rouen. Vzdelanie získal na prestížnych parížskych školách a koncom 70. rokov vstúpil do Socialistickej strany. Začiatkom 80. rokov ho v súboji o poslanecké kreslo za department Corréze porazil vtedajší primátor Paríža a neskorší prezident Jacques Chirac. Hollande sa tak do parlamentu dostáva až o päť rokov neskôr. O rok na to sa stáva námestníkom starostu mestečka Tulle. Prelom v jeho politickej kariére nastal v roku 1997, keď sa stáva lídrom Socialistickej strany, na ktorej čele nahradil vtedajšieho premiéra Lionela Jospina. V roku 2001 sa stáva starostom Tulle.

François Hollande sa narodil 12. augusta 1954 v meste Rouen. Vzdelanie získal na prestížnych parížskych školách a koncom 70. rokov vstúpil do Socialistickej strany. Začiatkom 80. rokov ho v súboji o poslanecké kreslo za department Corréze porazil vtedajší primátor Paríža a neskorší prezident Jacques Chirac. Hollande sa tak do parlamentu dostáva až o päť rokov neskôr. O rok na to sa stáva námestníkom starostu mestečka Tulle. Prelom v jeho politickej kariére nastal v roku 1997, keď sa stáva lídrom Socialistickej strany, na ktorej čele nahradil vtedajšieho premiéra Lionela Jospina. V roku 2001 sa stáva starostom Tulle.

Vnútrostranícke spory spôsobili, že kandidátom rozhádaných socialistov pre prezidentské voľby v roku 2007 sa stala Hollandova vtedajšieho partnerka Ségoléne Royalová, ktorú však Nicolas Sarkozy v druhom kole porazil a stal sa prezidentom. Hollande v reakcii na neúspech jeho strany v parlamentných voľbách konaných v rovnakom roku odišiel z pozície lídra socialistov a svoje miesto prepustil Martine Aubryovej, ktorú však on sám nepodporil. Na čele strany totiž chcel vidieť jej rivala Bertranda Delanoea, primátora Paríža.

V prezidentských primárkach na jeseň roka 2011 však Hollande Aubryovú v priamom súboji o nomináciu porazil a stal sa oficiálnym kandidátom Socialistickej stany pre jarné prezidentské voľby. Hollande stelesnil nádeje celého francúzskeho ľavicového spektra, ktoré rátalo s kandidatúrou Dominiqua Straussa-Kahna, bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu. Ten však po sexuálnom škandále z mája 2011 odmietol proti Sarkozymu kandidovať. Hollande v rámci svojej predvolebnej kampane zaujal najmä návrhom zdaniť bohatých Francúzov až do výšky 75 percent, no sľúbil aj obmedziť ekonomickú imigráciu a stanovenie počtu imigrantov, ktorých krajina za rok prijme.

Hollande nikdy nebol ženatý a so svojou bývalou partnerkou Ségoléne Royalovou má štyri deti. Svoj rozchod verejnosti oznámili krátko po prezidentských voľbách v roku 2007. Jeho nový vzťah s novinárkou Valérie Trierweilerovou však vyvolal pohoršenie verejnosti pre údajný konflikt záujmov.

93 debata chyba