U Ratha sa našli ďalšie milióny, vraj úspory jeho otca

Česká polícia našla pri razii, po ktorej skončil exhajtman a poslanec ČSSD David Rath vo väznici, minimálne desať miliónov korún schovaných v jeho dome v Hostivici. Rathov otec tvrdí, že sú to jeho úspory, informujú vo štvrtkovom vydaní Lidové noviny.

24.05.2012 11:34
David Rath Foto:
David Rath.
debata (101)

Okrem siedmich miliónov korún v škatuli od vína a ďalších tridsiatich zaistených v dome Rathových spolupracovníkov Kateřiny Pancovej a Petra Kotta je to tretí balík peňazí. Informácie o ňom doteraz polícia držala v tajnosti, uvádzajú Lidové noviny.

„Pred troma rokmi som si chcel v Hostivici kúpiť domček,“ povedal novinám osmdesiatjedenročný Rathov otec, endokrinológ Ratmír. Nehnuteľnosť mala podľa neho stáť zhruba desať miliónov. Neskôr si to však rozmyslel, peniaze zveril synovi, ktorý ich uložil v dome do „nejakej skrýše“.

Členovia mandátového a imunitného výboru českej Poslaneckej snemovne v utorok odporučili poslancom vyhovieť žiadosti polície a vydať Ratha na trestné stíhanie. Rath je obvinený z prijatia vysokého úplatku. Poslanecká snemovňa rozhodne o prípustnosti trestného stíhania na svojej schôdzi 5. júna.

Ratha polícia obvinila z prijatia sedemmiliónového úplatku potom, čo ho zadržali priamo pri čine. Spolu s ním zadržali ďalších sedem osôb zo Stredočeského kraja, ktoré sa tiež mali podieľať na manipulácii verejných zákaziek. Všetci zadržaní skončili vo vyšetrovacej väzbe. V prípade uznania viny hrozí Rathovi až 12-ročné väzenie. Rath sa v reakcii na kauzu už vzdal postu hajtmana Stredočeského kraja ako aj členstva v ČSSD. Stále je však poslancom parlamentu.

101 debata chyba