Orbán brojí, vedie už iba o chlp

Dvojtretinová väčšina, ktorou sa maďarský premiér rád oháňa, po dvoch rokoch spľasla. Za stranou Viktora Orbána dnes už stojí iba 16 percent Maďarov. Jej tradiční súperi - socialisti, ktorých Fidesz vo voľbách na jar 2010 zdrvujúco porazil, keď získal o 33 percent hlasov viac ako oni, mu zrazu dýchajú na chrbát. Ak by sa volilo teraz, orbánovci by dostali iba o jediné percento hlasov viac ako najväčšia opozičná strana.

01.06.2012 08:35
Viktor Orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán
debata (5)

Hoci Fidesz už druhý rok plynulo stráca stúpencov, výsledky najnovšieho prieskumu agentúry Tárki, podľa ktorých sa jeho náskok scvrkol na hodnotu nepresahujúcu štatistickú chybu, Orbána musel zaskočiť. Demokratická opozícia by totiž dohromady mala viac mandátov ako terajšia vládna strana, ktorá by sa mohla udržať pri moci len za cenu uzavretia koalície s krajne pravicovým Jobbikom. „Keby sa voľby konali túto nedeľu, Fidesz by pre socialistov a LMP (zelených) už nebol nevyhnutne nezdolateľným súperom. Pravda, len ak by spojili svoje sily,“ povedala pre denník Népszabadság analytička Kornélia Magyarová.

Kým Fidesz si z úbytku svojich sympatizantov dlho nerobil ťažkú hlavu, lebo jeho sklamaní stúpenci neprechádzali na stranu opozície, ale posilňovali tábor nerozhodnutých, najnovšie začínajú politickí protivníci Fideszu silnieť. „Od marca badať istý nárast svalov na strane opozície,“ pripomína Magyarová. „Socialisti si polepšili o desať percentuálnych bodov, LMP ,pribrala’ na desaťpercentnú stranu, kým Fidesz stratil dvanásť percentuálnych bodov a klesol na úroveň socialistov,“ dodáva.

Aj podľa šéfa politologického ústavu Republikon Csabu Tótha rovnováha síl medzi voličskými tábormi dvoch najväčších strán, ktorá sa obnovila prvý raz od roku 2006, vytvára novú situáciu. „Ak v nastúpenom trende nenastane zlom, tak v roku 2014 opozícia vystrieda súčasnú vládu,“ povedal pre denník Népszava. „Hoci Fidesz je schopný spraviť mnohé preto, aby sa udržal pri moci, trikmi sa tomu nedá zabrániť. Volebný zákon si prepísal tak, aby slúžil jeho záujmom a nevedno ešte ani to, aké budú vykonávacie predpisy… Napriek tomu, kým budú voľby slobodné a ľudia si to budú želať, môžu Fidesz zosadiť,“ dodal Tóth.

Nerozhodnutí sú stále „najväčšou stranou“ Maďarska. Prieskum Tárki ukázal, že až 49 percent oprávnených voličov si dnes nevie alebo nechce vyberať, komu má dať hlas. Práve o znovuzískanie ich priazne sa chce novou masívnou propagandistickou kampaňou uchádzať Orbánova vláda.

Od stredy Maďari nachádzajú v schránke obálku, ktorú keď rozbalia, tak uvidia ten najúprimnejší pohľad, akého je ich predseda vlády schopný. „Vážený maďarský občan,“ oslovuje každého z 8,2 milióna adresátov Orbán v liste ozdobenom jeho domlada vyretušovaným portrétom. „Pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že každú dôležitú otázku budeme vzájomne konzultovať pred prijatím rozhodnutia,“ píše a pripája dotazník „celonárodnej konzultácie“ so šestnástimi otázkami.

Občanov sa Orbán pýta, či majú banky platiť viac daní, aj keby to malo byť proti vôli EÚ, či treba zlomiť moc monopolov, zoštátniť komunálne služby, či by bolo dobré zvýšiť minimálnu mzdu i daň na luxusné tovary. „Nájde sa normálny človek, ktorý by povedal nie?“ glosuje manipulatívne formulované otázky ľavicový denník Népszabadság. „Táto konzultácia je dobrá len na to, aby sa stalo to, o čom už vláda rozhodla… Celé to môže mať jediný zmysel: keď únia bude chcieť posadiť Maďarsko na lavicu hanby za jeho neortodoxnú hospodársku politiku, premiér Orbán bude môcť v Bruseli roztiahnuť ruky so slovami, že nemôže ísť proti vôli svojho ľudu,“ píše Népszabadság.

Koho by volili Maďari

Fidesz 16% (32%)

Socialistov 15% (31%)

Jobbik 11% (21%)

Zelených 5% (11%)

nikoho 49%

Zdroj: Tárki (V zátvorke: preferencie iba rozhodnutých voličov)

5 debata chyba