Za Trianon Maďari nezvonili

Maďarsku vládu cirkevní hodnostári sklamali. V pondelok o pol piatej popoludní, presne 92 rokov po spečatení rozpadu Uhorska, sa kostolné zvony v celej krajine nerozozvučali. Výročie Trianonskej zmluvy si Maďari už tretí raz pripomínali ako Deň národnej spolupatričnosti.

05.06.2012 10:15
János Áder Foto: ,
Výročie mierového diktátu z Trianonu je podľa maďarského prezidenta Jánosa Ádera aj príležitosťou na sebareflexiu. "Boli sme vždy tolerantní k iným národom?" položil v pondelok Maďarom otázku, ktorá v Budapešti zaznieva iba veľmi zriedkavo.
debata (225)

Hlavy maďarskej katolíckej, reformovanej a evanjelickej cirkvi však dali vláde najavo, že od nich pýta priveľa. „Vašej požiadavke, žiaľ, nemáme možnosť vyhovieť, lebo naše kostolné zvony sa ozývajú pri príležitosti bohoslužieb, prípadne v súlade s cirkevným liturgickým poriadkom,“ napísali v spoločnom liste.

Pamätnému dňu, ktorý zaviedla vláda Viktora Orbána predvlani, ihneď po príchode k moci, venoval parlament slávnostný úvod pondelkového rokovania. Predseda parlamentu László Kövér vo svojom vystúpení pripomenul, že v Trianone „Maďari stratili dve tretiny územia svojej krajiny a traja z desiatich Maďarov sa ocitli pod zvrchovanosťou cudzích štátov“. Ako však podľa agentúry MTI zdôraznil, tieto historické straty naučili Maďarov, že „veľkosť národa určuje nie rozloha krajiny, ale jeho mentalita“. Svoju predstavu národnej spolupatričnosti načrtol slovami, že „každý Maďar je zodpovedný za všetkých Maďarov“.

„Národná jednota“ však včera ani v parlamente nebola úplná. Asi šestina poslaneckých kresiel zostala prázdna. Dve politické strany slávnostnú spomienku bojkotovali. Socialisti, ktorí sú najväčšou opozičnou silou, to vysvetlili tým, že vládnuci Fidesz národ nespája, ale rozdeľuje. „Odsudzujeme farizejstvo, tú lživú, dejiny falšujúcu politiku, ktorá využíva trianonskú tragédiu a nostalgiu k Horthyho režimu pomocou hesla o národnej spolupatričnosti na rozdelenie národa,“ napísal predseda socialistov vo vyhlásení zverejnenom na straníckej webovej stránke.

Slávnostné obrady sa začali v pondelok ráno vztýčením štátnej vlajky pred budovou parlamentu, na ktorom sa popri Orbánovi a Kövérovi zúčastnil aj nový prezident János Áder. Podľa hlavy štátu 4. jún 1920 svojím „všestranne nespravodlivým“ mierovým diktátom „vytvoril rovnako pre porazený, ako aj pre víťazné národy ponižujúcu situáciu“. „Z toho vyplývajúca strata a bolesť zostanú naveky naše,“ cituje hlavu štátu MTI.

Áder však spomenul aj to, na čo väčšina iných slávnostných rečníkov včera v Maďarsku zabudla. Výročie Trianonu je podľa neho príležitosť na sebareflexiu Maďarov. „Boli sme vždy tolerantní k iným národom?“ položil otázku a podľa MTI sa tiež opýtal „či v časoch našej podelenosti a ťažkostí nehľadáme v iných zlo a dôvod hoci aj za cenu našej neznášanlivosti“.

Extrémni nacionalisti si výročie Trianonu pripomenuli už v nedeľu budapeštianskym pochodom pred ambasádami Srbska, Rumunska a Slovenska. „Preč s Trianonom!“ skandovalo tisíc päťsto účastníkov, na ktorých dohliadalo asi päťsto policajtov. Mladí radikáli žiadali územnú autonómiu pre maďarských krajanov a pred budovou slovenského veľvyslanectva podľa MTI vykrikovali urážlivé heslá na adresu Slovenska a jeho premiéra.

225 debata chyba