Hollande začal bojovať s Peugeotom

Francúzski politici kritizujú rozhodnutie spoločnosti PSA Peugeot Citroën, ktorá oznámila plány na prepúšťanie. Celkovo môže o prácu prísť až 14-tisíc ľudí. Nemalo by sa to týkať pracovníkov na Slovensku. Napríklad továreň vo francúzskom Aulnay chce však firma zatvoriť úplne. Zamestnaných je tam pritom tritisíc ľudí.

16.07.2012 18:00
hollande, francuzsko Foto:
Prezident Hollande tvrdí, že plán prepúšťania, ktorý oznámila spoločnosť Peugeot, je pre neho neakceptovatelný.
debata (14)

„Je to neakceptovateľné. Štát to tak nenechá,“ vyjadril sa k plánu prezident François Hollande počas štátneho sviatku Dňa Bastily. „Musí sa o tom znovu rokovať,“ uviedla hlava štátu. Vláda chce spoločne s Peugeotom hľadať náhradné riešenia.

Prezident pritom nevidí problém v tom, že cena práce je vo Francúzsku vyššia ako inde. Podľa denníka Wall Street Journal totiž šéf Peugeotu Phillipe Varin uviedol, že je potrebné znížiť náklady na zamestnancov. Zverejnená európska štatistka uvádza, že vo Francúzsku sú o 14 percent vyššie ako v Nemecku. Hollande však tvrdí, že za problémami spoločnosti sú jej zlé strategické rozhodnutia a rozdávanie dividend akcionárom.

„Sme tu, aby sme hľadali riešenia,“ povedal pre rádio Europe 1 aj minister financií Pierre Moscovici. Vláda vraj bude s Peugeotom rokovať odvážne a konštruktívne.

Agentúra Bloomberg uviedla, že cieľom politikov je zachrániť čo najväčší počet pracovných miest tak, aby žiadny zamestnanec nemusel odísť, ak nechce. Prevádzka v Aulnay by mala ďalej fungovať ako priemyselná zóna. Vláda 25. júla oznámi opatrenia, ktoré podporia predaj francúzskych áut a pomôžu celému automobilovému priemyslu.

S tým, že Peugeot oznámi prepúšťanie, sa rátalo, počet ľudí, ktorí majú prísť o prácu, je však vyšší, ako sa predpokladalo. Pre Hollanda a jeho socialistickú vládu je to nepríjemné, keďže hlava štátu v nedávnych prezidentských voľbách postavila kampaň na podpore hospodárskeho rastu. Minister práce Michel Sapin dokonca naznačil, že Peugeot odkladal vyhlásenie. Vraj ho o to žiadal bývalý konzervatívny prezident Nicolas Sarkozy, ktorý nechcel, aby sa to stalo počas kampane. Pravica to však označila za smiešnu polemiku.

Hollande môže mať v súvislosti s rozhodnutím Peugeotu problémy so sociálnymi nepokojmi. „Vyhlasujeme vojnu spoločnosti,“ tvrdí Kamel Yousfi z automobilovej továrne v Aulnay. Lakovač pochádza z Alžírska. „Päťsto členov mojej rodiny pracuje v tejto prevádzke. Mnohí prišli do Francúzska na člnoch v 70. rokoch, aby tu našli robotu. Myslíte si, že sa len tak ľahko vzdáme?“ povedal Yousfi.

„Vždy, keď zorganizujeme protesty, musíme urobiť dojem. Čo to znamená? Znamená to, že to musí byť pre Peugeot bolestivé,“ vyhlásil aj miestny odborársky predák Jean-Pierre Mercier.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba