Bohatí Francúzi už vraj utekajú, vystrašili ich dane

Najbohatší Francúzi nakoniec vraj nie sú takí vlastenci, ako by si prezident François Hollande želal. Podľa predajcov luxusných nehnuteľností sa najmajetnejší Francúzi zbavujú svojich rezidencií vo vlasti a hľadajú si nové pôsobiská.

18.07.2012 09:46
Paríž, Eiffelova veža, Eiffelovka Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

„Výsledky prezidentských volieb naozaj ovplyvnili naše obchody,“ tvrdí Alexander Kraft, šéf francúzskej pobočky realitnej spoločnosti Sotheby's. „Medzi aprílom a júnom sme predali vyše sto najluxusnejších obydlí s cenou nad 1,7 milióna eur. Pritom v apríli sa ich predaj takmer zastavil, všetci čakali na to, ako dopadnú voľby. Teraz Francúzsko opúšťa veľa bohatých rodín, čo je priamym dôsledkom výsledkov,“ povedal pre francúzsky ekonomický denník Les Échos. Podľa Krafta je predaj luxusných nehnuteľností vyšší v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Hollande, ktorý vyhral prvé kolo volieb začiatkom apríla a s úradujúcim prezidentom Nicolasom Sarkozym si poradil aj v rozhodujúcom druhom kole o mesiac, prišiel s viacerými receptami na liečbu francúzskeho rozpočtového deficitu. Namiesto úsporných opatrení Francúzsku naordinoval rast. Vyššie štátne výdavky na jeho podporu majú zaplatiť práve najbohatší Francúzi. Jedným z najdiskutova­nejších opatrení je zavedenie špeciálnej, 75-percentnej sadzby dane pre príjmy nad milión eur ročne. Doteraz bola najvyššia daňová sadzba 41 percent, aj táto hranica sa však zdvihne na 45 percent. Nákladnejšie bude aj vydržiavanie rodinných sídiel, keďže Elyzejský palác naplánoval zvýšenie daní z nehnuteľností a viac peňazí chce vybrať aj pri dedení tým, že zníži odpočítateľnú položku.

Hollande tvrdí, že drastické zvýšenie daní pre bohatých je nevyhnutné. „Nie je to trest,“ vysvetľoval minulý týždeň. „Neslúži to ani na ukazovanie na tých, ktorí uspeli vďaka svojmu talentu a práci. Ale na to, aby sme znížili dlh a deficit a zvýšili konkurencieschop­nosť, potrebujeme pomoc od každého. Je to druh vlastenectva,“ povedal počas návštevy Londýna.

Mnohí Francúzi to však nevidia rovnako. „Odkedy sa socialisti dostali k moci, som zaplavený žiadosťami od bohatých Francúzov, ktorí zisťujú, ako platiť dane vo Švajčiarsku,“ citoval švajčiarsky denník 20 Minuten tamojšieho daňového poradcu Gillesa Martina.

Belgický magazín Express pripomína, že takmer dvestotisíc Francúzov žijúcich v Belgicku tiež platí nižšie dane. Ich počet naposledy výrazne stúpol po tom, čo sa vo Francúzsku dostal k moci socialistický prezident François Mitterand.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba