Boje v Damasku pokračujú, pri útoku zahynul minister obrany

Sýrsky minister obrany Dáud Radžha podľa správy sýrskej štátnej televízie zahynul pri atentáte na budovu národnej bezpečnosti v centre Damasku v čase, keď sa v nej uskutočnilo stretnutie vysokých predstaviteľov režimu.

18.07.2012 12:14 , aktualizované: 14:32
Sýria, explózia, samovražedný atentátnik Foto:
Boje o Damask trvajú už od nedele.
debata (36)

Zraneniam podľahol v nemocnici tiež Radžhov námestník a švagor prezidenta Assada Asif Šaukat. Medzi „vážne zranenými“ sú podľa dostupných správ aj minister vnútra generál Muhammad Ibrahim Šaar a šéf rozviedky Hišám Bachtjár. Atentátnikom bol údajne bodyguard z blízkeho okruhu prezidenta Assada, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj.

Štátna televízia neskôr uviedla, že minister vnútra Šaar je nažive a jeho stav je „stabilizovaný“. Reagovala tak na správy niektorých arabských televízií, ktoré ohlásili Šaarovu smrť. Upresnila tiež, že šéf rozviedky Bachtjár podstupuje v nemocnici operačný zákrok.

Terčom útoku bola budova národnej bezpečnosti v štvrti Ravda v čase schôdzky kabinetných ministrov a vysokých bezpečnostných činiteľov. Podľa televízie išlo o čin samovražedného atentátnika, opozičné zdroje hovoria o výbuchu nálože v aute.

Agentúra DPA informovala o piatich mŕtvych a ďalších zranených, väčšinou z radov bezpečnostných pracovníkov a ich rodinných príslušníkov.

Na čele rezortu národnej bezpečnosti stojí generál Hišám Ichtijar, o ktorom zatiaľ nie je známe, či sa v budove v čase útoku nachádzal.

Sedemdesiatje­denročný Ichtijar je kľúčovou postavou represií režimu proti povstanio, ktoré vypuklo v Sýrii v marci 2011 a vyžiadalo si od už okolo 17 000 obetí. Ichtijar figuruje od vlaňajšieho mája na zozname osôb, na ktoré Európska únia uvalila sankcie.

Boje medzi vládnymi silami a povstalcami o sýrske hlavné mesto pokračujú. Bitka o Damask trvá od nedele, podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva v nej padlo už viac ako 60 vojakov.

Pokračujú tiež dezercie v radoch najvyšších armádnych činiteľov, v noci z utorka na stredu prekročili hranicu do Turecka ďalší dvaja generáli. V Turecku sú tak už dve desiatky sýrskych generálov.

Boje v Damasku vypukli v nedeľu, v pondelok opozičné sily oznámili obsadenie dvoch štvrtí – Midan v širšom centre mesta a Tadamon vo východnej časti metropoly. V utorok vláda prvýkrát nasadila do bojov o Damask vrtuľníky, čo podľa aktivistov a obyvateľov svedčí o jej bezradnosti a snahe udržať hlavné mesto za každú cenu. Jeden z vrtuľníkov rebeli údajne zostrelili.

V stredu sa vládne sily podľa správ aktivistov citovaných agentúrou AFP sústredili na ostreľovanie štvrtí Kábún a barza. „Kábún je obkľúčený tankami, voja­ci ostreľujú túto štvrť zo všetkých strán,“ citovala AFP zo správy Združenia koordinátorov sýrskej revolúcie na jeho stránke na Facebooku.

Podľa opozičných zdrojov sa bojuje aj v Midane a ďalších štvrtiach. Ulice sú vyľudnené, mnohí obyvatelia utekajú z domovov. Sýrska opozícia označuje bitku o Damask za „bod obratu“, vláda naproti tomu hovorí o akciách „teroristických skupín“.

Boj o Damask „čoskoro skončí“ a metropola bude „cintorínom agresorov“, uistil denník Al-Vatan.

36 debata chyba