Sýrskemu režimu vraj dochádza palivo pre armádu

Sýrsky režim súrne hľadá nových dodávateľov paliva, ktoré potrebuje, ak chce ustáť v rámci stále krvavejšej vojny proti opozícii. Vyplýva to z dokumentov, ktoré mali k dispozícii svetové tlačové agentúry.

25.08.2012 08:44
debata (31)

Na základe nich má Damask záujem predovšetkým o naftu, ktorý potrebuje tak pre tanky, ako aj pre udržanie hospodárstva. Na výmenu ponúka Sýria surovú ropu. Od jej doterajších dodávateľov paliva blízkovýchodnú krajinu odstavili sankcie Spojených štátov a Európskej únie.

Napriek politickej podpore Číny a Ruska, ktoré opakovane zablokovali sankcie zo strany OSN, prezidentovi Baššárov al-Asadovi dochádza palivo aj peniaze," povedal tento týždeň francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Odhadol, že vojna ho stojí jednu miliardu eur mesačne, pričom má menej a menej zdrojov. Bez podpory Ruska a Iránu mu preto môže zostávať už len niekoľko mesiacov, skonštatoval minister.

Hoci firmy na Blízkom východe a v Ázii môžu obchodovať so sýrskou vládou, zdráhajú sa tak urobiť pre obavy, že ich meno bude spájané s režimom, ktorý zabil tisíce civilistov. Import paliva do Sýrie sa zastavil po tom, čo Európska únia dala v marca na čierny zoznam sýrsku firmu za zodpovednú dovoz, čím krajinu odstavila od európskych dodávateľov.

31 debata chyba