FAO: Ak nezasiahnu svetoví lídri, hrozí všetkým cenová katastrofa

Svetoví lídri sa musia dohodnúť na rýchlom a koordinovanom zásahu, ktorý by obmedzil negatívne dopady ďalšieho zdražovania potravín. Uviedla to Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), podľa ktorej inak hrozí cenová katastrofa. Tá by vraj v budúcich mesiacoch zasiahla až desiatky miliónov ľudí.

04.09.2012 14:36
potraviny, mäso, nákup, ľudia Foto:
Ilustračné foto
debata (20)

Globálne znepokojenie nad možnou potravinovou krízou podobnou tej z rokov 2007 a 2008 sa v poslednej dobe vystupňovalo. Prispelo k tomu veľké sucho na americkom Stredozápade, pre ktoré napríklad ceny obilnín stúpli na nové rekordy.

Veľký rast cien vybraných poľnohospodárskych produktov spôsobil, že index cien potravín, ktorý FAO zostavuje, v júli vzrástol o šesť percent. FAO tak v spolupráci so Svetovým programom pre výživu a Medzinárodným fondom pre poľnohospodársky rozvoj odporúča rýchlu reakciu, ktorá by mohla novej potravinovej kríze zabrániť.

Politici sa podľa názoru FAO musia vysporiadať tak s okamžitými dopadmi vysokých cien potravín, ako aj s dlhodobou otázkou výroby a konzumácie potravín v dobe, keď sa neustále zvyšuje počet ľudí na Zemi, rastie dopyt a dochádza ku klimatickým zmenám.

Predstavitelia skupiny kľúčových krajín G20 minulý týždeň usporiadali telekonferenciu, ktorá sa práve rastu cien potravín venovala. Francúzsko však vyhlásilo, že najskôr počká, kým ministerstvo poľnohospodárstva USA vydá údaje o poslednom zbere. Má sa tak stať v najbližších dňoch. Až potom chce zaujať pevné stanovisko.

20 debata chyba