Pre Klausa je súčasný Západ sklamaním, vracia sa k socializmu

Po sľubných zmenách, ktoré prišli po páde komunizmu, sa dnešná Európa a celý Západ vracia späť k socializmu a štátom riadenej spoločnosti, vyhlásil český prezident Váslav Klaus na konferencii Montpelerinskej spoločnosti na Pražskom hrade. Vážne problémy, ktoré ohrozujú liberálnu demokraciu a trhovú ekonomiku, sú podľa neho strata tradičných hodnôt, populizmus demokratických politikov, rastúca moc súdov, neziskových skupín a médií.

07.09.2012 16:25
Václav Klaus Foto: ,
Český prezident Václav Klaus
debata (52)

„Pre mňa, ako niekoho, kto sa po páde komunizmu aktívne podieľal na príprave a organizácii radikálnych politických a ekonomických zmien, je súčasný svet sklamaním. Žijeme omnoho viac v socialistickej a štátom riadenej spoločnosti, ako sme si niekedy predstavovali.“

Kritikov súčasných pomerov v západných štátoch vyzval, aby vystupovali hlasnejšie a aktívne „presadzovali slobodu“. „Nečakal som, že obrana myšlienok kapitalizmu, voľného trhu a minimálneho štátu bude taká slabá,“ skonštatoval.

Český prezident začal stretnutie spoločnosti v Španielskej sále. Moderátor konferencie ho privítal ako vytrvalého obhajcu demokracie a hrdinu postkomunistickej éry. Požiadal ho, aby na Hrade zachoval klasické neúsporné žiarovky. „Inak už Pražský hrad nebude rovnaký,“ poznamenal. Klaus k nariadeniu EÚ, ktoré vyžaduje výrobu úsporných žiaroviek. Už dávnejšie ho kritizoval a považuje ho za symbol zasahovania únie do slobôd občanov.

Montpelerinská spoločnosť, ktorá sídli vo Švajčiarsku, vznikla po druhej svetovej vojne ako organizácia podporujúca myšlienky politického liberalizmu a voľného trhu.

52 debata chyba