S alkoholom Rusko žije a bojuje storočia

Vodka patrí k Rusku asi tak ako balet, cirkus a samopal Kalašnikov. Bez prípitku sa sotva zaobíde akákoľvek slávnostnejšia príležitosť. Nehovoriac o popíjaní počas novoročných sviatkov, deň obrancov vlasti, výsadkárov, žien a iných slávností. Kladný vzťah k metle ľudstva má aj odvrátenú stránku. K nadmernému holdovaniu patrí aj skutočnosť, že priemerný Rus sa dožíva kratšieho života ako obyvateľ v hocijakej rozvojovej krajine.

13.09.2012 20:00
Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Foto:
Ilustračné foto
debata (32)

Napriek tomu roky Rusko nezaznamenalo takú aféru s hromadnou otravou metanolom, aká je teraz v Česku. Vlani v máji sa dvadsať Rusov a Rusiek otrávilo pančovanou whisky a piati z nich zomreli, ale vtedy boli na dovolenke v Turecku. To isté postihlo skupinu ruských námorníkov v Indonézii. V samotnej krajine ide vraj len o ojedinelé prípady, ktoré sa len zriedka medializujú. A to aj napriek tomu, že „démonovi“ alkoholu sa vyčíta veľký podiel viny na demografickej krí­ze.

„Rusko sa už za vlády Michaila Gorbačova zmenilo na veľmoc v produkcii vodky. Jej výroba medzitým dosiahla takú vysokú úroveň, že sa dnes už ľudia nemusia báť. Inak by každým rokom na otravu alkoholom umierali milióny. "Ale kto mohol, ten sa otrávil už v 90. rokoch a skôr,“ tvrdí Vadim Drobiz, šéf agentúry mapujúcej situáciu na trhu s alkoholom. Teraz je vraj pred Západom tá istá cesta. Veď počas krízy vzrastá dopyt po lacnom a tvrdom alkohole. Je to zároveň najdostupnejšie antidepresívum.

Hoci v Rusku každoročne podliehajú otrave alkoholom tisíce ľudí, v porovnaní s minulosťou  ide aj tak o dramatický pokles. Úmrtia idú skôr na vrub množstvu vypitého alkoholu ako jeho kvality. Drobiz pripúšťa, že otáznik visí nad osudmi tisícok bezdomovcov.

Rusi možno s číslami „žonglujú“ rovnako veľkoryso, ako si nalievajú poháriky. Pred tromi rokmi prezident Dmitrij Medvedev vyhlásil nový boj proti ruskému pijanstvu ako „národnej pohrome“. Už vlani ministerstvo zdravotníctva šokovalo expertov i laikov správou, že spotreba čistého liehu na hlavu klesla z odhadovaných 18 na 15 litrov.

Podľa úradných štatistík, priemerný Rus ročne preleje hrdlom približne 11 litrov liehu. Aj Svetová zdravotnícka organizácia znížila svoj odhad ruského „smädu“ zo 16 na 12 litrov liehu ročne. Problémom je, že tieto čísla nepostihujú produkciu nelegálnej vodky v liehovaroch.

Na rozdiel od Gorbačova, ktorý sa v polovici 80-tych rokov snažil vymiesť alkoholizmus zákazmi, ničením viníc až k zničeniu vlastnej popularity a vraj aj celého Sovietskeho zväzu, súčasná kampaň sa opiera o ekonomické nástroje. Tie štát nemajú ochudobniť, práve naopak.

Úrady k prvému januáru 2010 zaviedli minimálnu cenu za pollitrovú fľašu vodky, ktorá medzitým poskočila z 89 na 125 rubľov. Brandy je ešte drahšia. Čokoľvek s nižšou cenou je hneď na prvý pohľad nelegálne a zároveň postihovateľné. Dnes úrady skracujú dobu, kedy a kde sa môže alkohol predávať. Vyhlasujú zákaz nočného predaja a podobne. V niektorých regiónoch spotreba vodky klesla až o tretinu, niekde sa stalo populárnejšie pivo.

32 debata chyba