Chávezovo víťazstvo posilní jeho spojencov v regióne

Revolúcia zvíťazila, socializmus bude Venezuela budovať naďalej. Staronový, už štvornásobný prezident Hugo Chávez však zrejme mierne upraví svoju zahraničnú politiku.

10.10.2012 08:58
Hugo Chávez Foto:
Venezuelský prezident Hugo Chávez.
debata (2)

„Prestane Chávez míňať miliardy petrodolárov na nákupy ruských zbraní?“ pýta sa odborník na venezuelskú politiku Alejandro Sanchez. „Všetko tomu nasvedčuje. Z väčšej časti to však bude vďaka zisteniu, že ani Venezuela nemá nekonečný prílev prostriedkov na podobné aktivity, zvlášť keď krajina nečelí veľkým bezpečnostným hrozbám,“ povedal pre Pravdu. Rusko je síce dôležitým spojencom Caracasu, no čoraz väčší vplyv má naň Peking. Znárodňovanie a náladová domáca politika odstrašuje investorov z iných odvetví priemyslu ako z ropného a Venezuela sa tak čoraz viac spolieha pri financovaní svojich štedrých sociálnych aktivít na Čínu. Export ropy do ázijskej veľmoci rastie a očakáva sa, že tento trend bude ešte pokračovať.

Cháveza nebolo nikdy treba vyzývať, aby vo svojich prejavoch ostro napadol Spojené štáty. Vzťahy s Washingtonom budú závisieť aj od výsledku amerických volieb. Republikán Mitt Romney kritizoval šéfa Bieleho domu, že je voči Chávezovi príliš mäkký. „Venezuelský vodca pred pár týždňami poznamenal, že ak by bol Američan, volil by Obamu,“ hovorí Sanchez. „Hoci to môže byť len nevinná poznámka, môže to aj znamenať, že Chávez si želá zlepšenie diplomatických vzťahov s Washingtonom,“ nazdáva sa odborník.

Sanchez však pripomína, že predpovedať smerovanie zahraničnej politiky je u Cháveza mimoriadne zložité. „Celá sa točí okolo osobného presvedčenia a preferencií lídra a nevytvára sa na základe odporúčaní ministerstva zahraničných vecí či diplomatického zboru,“ tvrdí.

Najväčšiu šancu na zlepšenie majú vzťahy so susednou Kolumbiou. Nový kolumbijský prezident Juan Manuel Santos nezaujal na rozdiel od svojho predchodcu voči Chávezovi konfrontačný postoj a tak pozitívny trend pokračuje.

Chávez sa môže naďalej tešiť aj podpore svojich regionálnych spojencov. Kuba dostáva z Caracasu ropu za veľmi výhodných podmienok a tak sa Havana svojimi preferenciami vo voľbách ani netajila. Chávezovo znovuzvolenie hrá do karát aj ostatným socialistom. „Ekvádorský prezident Rafael Correa i bolívijská hlava štátu Evo Morales budú v roku 2013 kandidovať tiež. Chávezovo víťazstvo im posilní sebadôveru a zvýši aj ich šance na znovuzvolenie,“ uzatvára Sanchez.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba