Putinove Jednotné Rusko vyhralo regionálne voľby v krajine

Vládnuca strana Jednotné Rusko opäť s prevahou vyhrala nedeľné miestne a krajské voľby. Jej dominanciu neotriasli ani nové povolené strany či obnovenie priamych volieb gubernátorov – hláv regiónov. Vyplýva to z predbežných výsledkov, ktoré zverejnila ústredná volebná komisia.

15.10.2012 17:58
Putin Foto:
Strana Jednotné Rusko prezidenta Vladimíra Putina (na snímke) dominovala aj v neďeľných voľbách.
debata (3)

Podľa expertov však strana vďačí za víťazstvo predovšetkým apatii voličov a podľa opozície i politickým prešľapom, podvodníkom a falšovaniu. Prezidenta Vladimíra Putina priazeň voličov neprekvapila.

Úrady počas volieb vážnejšie problémy nezaznamenali. „Nenašiel som ani najmenšie pochybenie,“ tvrdil predseda ústrednej volebnej komisie Vladimír Čurov po návšteve volebných miestností v Rjazani.

„Výsledky nie sú pre mňa prekvapujúce. Myslím, že to iba potvrdzuje odhodlanie voličov podporovať súčasnú vládu a rozvoj ľudskej štátnosti,“ komentoval nedeľné voľby Putin. Ako uviedlo Echo Moskvy, prezident tiež povedal, že aj v krajoch, kde vyhrala vládnuca strana, by mali byť rešpektované názory opozície.

Celkovo sa v nedeľu v 77 z 83 ruských regiónoch odohralo takmer 5-tisíc volieb a referend. O mandáty rôznej úrovne sa uchádzali kandidáti z 26 politických strán, ktorých počet bol donedávna obmedzený na sedem.

Politické reformy si vynútili masové protivládne demonštrácie, prvé v ére Vladimíra Putina, ktoré boli vyvolané po rozhorčení z podvodov a manipulácií pri vlaňajších parlamentných voľbách a z nehybnosti pomerov. V snahe uvoľniť nepokojnú atmosféru povolil Kremeľ nové politické strany a priame voľby gubernátorov. Avšak vďaka rôznym „filtrom“ si nad hlasovaniami zachoval kontrolu a politické zemetrasenie sa nekonalo.

3 debata chyba