Polícia obvinila šéfa Likérky Drak, po distribútorovi pátra po celej Európe

Polícia obvinila konateľa Likérky Drak Pavla Čanigu. Potvrdil to zlínsky štátny zástupca Roman Kafka. Obžaloba podala tiež návrh na jeho vzatie do väzby. Štyridsaťdvaročného Čanigu polícia viní z ohrozovania zdravia. Hrozí mu až osemročné väzenie. Muža zadržali v utorok po tom, čo v sklade spoločnosti Verdana, ktorá je výhradným distribútorom Likérky Drak pre Česko, našli liehoviny s 50 percentami metyalkoholu.

18.10.2012 15:46
tuzemák Foto:
Práve v Tuzemáku likérky Drak našli nebezpečný metanol.
debata (32)

Po tridsaťosemročnom konateľovi Verdany Robertovi Sedlaříkovi polícia ďalej pátra. „Po pánovi Sedlaříkovi sme vyhlásili pátranie v rámci celej Európy,“ povedal námestník policajného prezidenta Václav Kučera. Dodal, že policajti budú preverovať aj tvrdenie jedného z obžalovaných v prípade Toflovho gangu, ktorý pred súdom hovoril o nelegálnom obchode s liehom v súvislosti s Likérkou Drak.

Od tohto štvrtka navyše Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia zakázala predaj tento rok distribuovaného Tuzemáka Likérky Drak, pretože práve v ňom našli jedovatý metyalkohol.

Tuzemák s obsahom 0,42 litrov, celkom 7 600 fliaš, našli koncom septembra v sklade spoločnosti Verdana v Zlíne v bývalom areáli Svitu. Podľa hovorcu Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Pavla Kopřivu by nájdené množstvo dokázalo usmrtiť tisícky ľudí. Výrobca mal liehovinu pripravenú na distribúciu do maloobchodnej siete. Konatel Likérky Drak Čaniga bol z utorňajších výsledkov rozborov prekvapený. „Nechápem to, je to totálny nezmysel,“ povedal. Dodal, že ho nikto nekontaktoval a že sa musí s vecou oboznámiť. Popoludní už telefón nedvíhal, zadržala ho polícia.

Podobne to vyzeralo aj v prípade Sedlaříka, ktorý už predtým tvrdil, že jediným problémom u alkoholu v sklade, v ktorom inšpekcia našla 31 426 fliaš a šesťlitrových barelov Likérky Drak, celkom teda 56 360 litrov liehovín, boli nečitateľné šarže u niektorých výrobkov. Po oprave vraj mali byť uvedené do predaja. V utorok však po oznámení inšpekcie Sedlařík svoj mobilný telefón nedvíhal.

Laboratórna analýza odobraných vzoriek dokázala, že v litre absolútneho alkoholu bolo takmer 536-tisíc miligramov metanolu, znamená to teda, že metanol a etanol bol miešaný do výrobku v pomere jedna k jednej. Inšpekcia odovzdala prípad polícii a Colnej správe. Polícia zisťuje, odkiaľ metanol v liehovine Likérky Drak pochádzal.

Polícia už na začiatku aféry skloňovalo meno Likérky Drak. Etiketa spoločnosti bola podľa nej na bareloch s alkoholom, ktorý našli v predajni, kde údajne nakupoval jeden z otrávených. Čaniga však označil tieto etikety za sfalšované a dokonca vypísal odmenu milión českých korún pre toho, ktorého informácie povedú k chyteniu výrobcu otráveného alkoholu.

Metanolová aféra vypukla na začiatku septembra, vyžiadala si 28 životov a ďalší ľudia budú mať doživotné následky, najmä poškodený zrak. Stíhajú niekoľko desiatok ľudí. Dvaja údajní pôvodcovia otravy a distribútor pančovaného alkoholu sú obvinení z úmyselného všeobecného ohrozovania so sadzbou dvanásť až 20 rokov, prípade im môže hroziť i výnimočný trest.

32 debata chyba