Obama a Romney súťažili, kto je vtipnejší

Dva dni po ostrej výmene názorov našli Barack Obama a Mitt Romney spoločnú reč. Prezident USA a jeho vyzývateľ sa zhodli, že najlepšie sa žartuje o viceprezidentovi Joe Bidenovi.

20.10.2012 08:00
debata (13)

Demokrat a republikán na chvíľu odložili zbrane a na charitatívnej večeri zabávali hostí vtipmi nielen na svoj účet.

„Prezidentská kampaň si vyžaduje veľa prezliekania,“ vyhlásil Romney. „Ráno máte napríklad rifle, na obed s darcami si oblečiete oblek, na večeru zase športové sako. Je fajn, že si konečne môžem oddýchnuť v oblečení, aké s manželkou Ann nosíme po dome,“ zavtipkoval o svojom upätom imidži Romney, oblečený vo smokingu s bielym motýlikom.

Šéf Bieleho domu spomenul debaty, ktoré s Romneym musí pred voľbami absolvovať v televízii. „Toto je už tretie stretnutie za krátky čas,“ vyhlásil. „Niektorí z vás si možno všimli, že v druhej debate som bol omnoho energickejší. Po tom, čo som si počas prvej debaty dobre pospal, som sa cítil veľmi dobre,“ zavtipkoval o svojom katastrofálnom vystúpení, ktoré umožnilo Romneymu stiahnuť náskok. „Sú aj horšie veci na výročie svadby, ako zabudnúť na darček,“ pripomenul, že v deň prvej debaty s manželkou oslavovali. Do tej tretej, ktorá bude už v noci na utorok nášho času, si však verí. „Bude to trochu iné, pretože témou bude zahraničná politika. Prezradím pointu – dostali sme bin Ládina.“

Gala večera, ktorú už roky organizuje newyorská arcidiecéza v hoteli Waldorf Astoria, je tradičným predvolebným podujatím. Od kandidátov sa na ňom očakáva uvoľnený prístup.

„Sme v posledných mesiacoch prezidentovho funkčného obdobia. Čo si asi tak myslí prezident Obama, keď si premeriava všetkých prítomných v smokingoch a róbach, ktorí sú v tejto banketovej sále? Tak málo času a tak veľa na prerozdeľovanie,“ nezostal Romney len pri žartovaní o sebe. „Už vidím novinové titulky. Obamu podporili katolíci, Romney večeral s boháčmi,“ pripomenul republikánsku kritiku zaujatosti amerických médií.

Spoločným terčom humoru oboch však bol viceprezident. Joe Biden je povestný tým, že niekedy hovorí rýchlejšie, ako rozmýšľa. Ľudový imidž a prístup, „čo na srdci, to na jazyku“, síce zvyšujú jeho obľubu, prezidentov tím však z nich počas kampane oblieva ľadový pot. „Kedykoľvek Biden vystúpi v televízii, malo by nasledovať vyhlásenie ako z kampaňových spotov – Mitt Romney schvaľuje tento odkaz,“ zavtipkoval si Romney.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba