Francúzi povolia sobáše homosexuálov

Spoločnosť vykročí do morálneho bahna, varujú vo Francúzsku najtvrdší kritici manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia. Potrebujeme dosiahnuť rovnosť práv všetkých ľudí, tvrdia zástancovia uzákonenia homosexuálnych sobášov. Pravica je proti tomuto zámeru, ľavica ho chce presadiť, pričom s novinkou pre gejov a lesby súhlasí väčšina obyvateľstva. Návrh zákona počíta aj s právom na osvojenie detí.

22.10.2012 10:00
homosexualita Foto:
Účastníci sprievodu za práva homosexuálnych osôb na tradičnej akcii, ktorá sa usporadúva v Paríži. Socialistická strana vo Francúzsku chce umožniť, aby sa páry rovnakého pohlavia mohli sobášiť a tiež si osvojiť deti.
debata (6)

Ak sa zmení tradičný pojem manželstva, môžu sa objaviť veľké hrozby, upozornil François Lebel, starosta mestskej časti Paríž 8. „Ako sa v budúcnosti postaviť proti polygamii? Prečo naďalej zakazovať sobáše medzi príbuznými, pedofíliu a incest?“ poznamenal pravicový politik v miestnych novinách.

Lebel patrí k viac ako 1 200 starostom, ktorí spísali výzvu proti manželstvám homosexuálov a varovali, že ak parlament schváli návrh, nebudú ho dodržiavať. „Tí, čo odmietnu sobášiť páry rovnakého pohlavia, sa ocitnú v kriminálnej situácii,“ pohrozil socialistický starosta Christophe Girard vo vysielaní parlamentného televízneho kanála LCP.

Pomoc pri oplodnení

Vyjsť v ústrety gejom a lesbám bol jeden z predvolebných sľubov socialistu Françoisa Hollanda. Po príchode do prezidentského kresla je odhodlaný dodržať slovo. Ľavicová vláda mala predložiť návrh zákona 31. októbra, ale oznámila, že termín posúva o týždeň.

Príčinou neskoršieho dátumu môže byť vnútrostranícka debata o asistovanej reprodukcii. „Do textu by sa malo zapracovať umelé oplodnenie,“ vyhlásil v televíznej stanici i-Télé očakávaný budúci predseda socialistov Harlem Désir. Premiér Jean-Marc Ayrault dosiaľ hovoril, že pripravovaná právna norma počíta s právom na adopcie, ale asistovanou reprodukciou sa nezaoberá. „Bude však parlamentná rozprava, takže dvere sa pred pozmeňovacími návrhmi nezatvoria,“ podotkol Ayrault nedávno pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

Podoba textu podľa dostupných informácií zachováva diskrimináciu, tvrdia aktivisti za práva homosexuálov. „Ako lesbický pár sa ja a moja partnerka nemôžeme zobudiť a povedať si, že chceme mať dieťa. Od socialistov by bolo veľké pokrytectvo, keby nám neposkytli rovnaké rodičovské práva, aké majú heterosexuálne dvojice. Polovičatá rovnosť nie je rovnosť,“ posťažovala sa lesbická aktivistka Catherine Michaudová pre televízny kanál France 24.

Z vlády sa doteraz ozývalo, že treba rozlišovať dve veci. „Otázku adopcie a asistovanej reprodukcie treba oddeliť; druhá téma si vyžaduje viac času, aby sme s ňou popracovali,“ vysvetlila pred časom ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová v časopise Tete. Jej rezort bude prekladať návrh zákona.

Názory verejnosti

Parlament by mal hlasovať o posilnení práv homosexuálov začiatkom budúceho roka. Väčšina verejnosti so zámerom súhlasí. Sobáše gejov a lesieb podporuje 65 percent opýtaných a právo na adopcie im želá 53 percent, vyplynulo v auguste z ankety ústavu BVA. Zistenia z tohto mesiaca potvrdzujú súhlas väčšiny obyvateľov s manželstvami homosexuálnych párov, pri druhej téme sa nálada zmenila. „Právo na osvojenie detí gejmi a lesbami má podporu 48 percent opýtaných,“ informoval denník Le Figaro o prieskume, ktorý mu vypracovala agentúra Ifop.

Odporcovia zmien sa nevzdávajú predstavy, že plánované zmeny sa nestanú zákonom. Napríklad inštitút Civitas napojený na katolícku cirkev vyčlenil 100-tisíc eur na antikampaň. Predstavil plagát dvoch sporo odetých gejov s otázkou, či by im ľudia zverili deti.

Cirkev zalamuje rukami, keď počúva o návrhu zákona – protestanti hovoria o kroku späť a katolíci o veľkej chybe. Kardinál Philippe Barbarin varoval pred úpadkom morálky, ktorá časom môže viesť napríklad k uzákoneniu incestu.

Židovská náboženská obec sa pridala ku kritikom z radov kresťanov. Spochybňuje manželstvá homosexuálov aj otázku adopcie. „Dieťa potrebuje vedieť, že sa zrodilo z lásky a zo zväzku medzi mužom – jeho otcom a ženou – jeho matkou, čiže ako výsledok sexuálnej odlišnosti svojich rodičov,“ napísal vrchný rabín Gilles Berheim v otvorenom liste adresovanom vláde.

Ľavica má väčšinu

Keďže socialisti majú v dolnej komore parlamentu pohodlnú väčšinu hlasov, fakticky sa s istotou dá povedať, že návrh bude schválený. (Senát nemá výraznú právomoc v legislatívnych otázkach.) „Prezident Hollande sľúbil, že manželstvá homosexuálnych párov sa dostanú do zbierky zákonov do prvej polovice roku 2013,“ pripomenula agentúra AFP.

Vláda už má jasno v tom, kde sa uskutoční prvý sobáš osôb rovnakého pohlavia. „Bude sa konať na radnici v meste Montpellier,“ povedala podľa novín Libération hovorkyňa vlády Najat Vallautová-Belkacemová. Výber nie je náhodný. Vo februári 2011 tam socialistická starostka Helene Mandrouxová symbolicky oddala dvoch gejov. „Nemôžeme nikoho diskriminovať pre jeho sexuálnu orientáciu,“ zdôraznila vtedy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba