Baskovia jasne odmietli Madrid

V Baskicku vyhrali nacionalisti pred nacionalistami. V regionálnom parlamente budú mať stúpenci väčšej autonómie a nezávislosti Baskicka od Španielska spolu dve tretiny hlasov. Voľby, v ktorých prošpanielske strany jasne zaostali, prirobili vláde v Madride ďalšie starosti.

23.10.2012 15:00
Baskicko Foto:
Baskické voľby, v ktorých prošpanielske strany jasne zaostali, pridali vláde v Madride nové starosti.
debata

Spoločne s očakávaným víťazstvom nacionalistov v Katalánsku to pre krajinu sužovanú hospodárskou krízou znamená ďalšie problémy. Premiéra Mariana Rajoya môže tešiť len to, že sa vyhol ponižujúcej prehre v domovskej Galícii, kde jeho ľudovci, naopak, uspeli. Pre Rajoya je to veľmi potrebná podpora reforiem a škrtania výdavkov.

„Je čas, aby sme začali myslieť ako ľud, ako národ,“ vyhlásila Laura Mintegiová, šéfka novej baskickej nacionalistickej koalície ľavicových strán Bildu. „Je čas, aby sme prestali prijímať príkazy od Madridu,“ burcovala po spočítaní hlasov priaznivcov. Bildu, ktorá žiada úplnú samostatnosť pre región na španielsko-francúzskych hraniciach, skončila na druhom mieste, za tradičnou Baskickou národnou stranou.

Bildu pritom vznikla len minulý rok a v radoch jej sympatizantov našli miesto mnohí bývalí podporovatelia zakázanej strany Batasuna, politického krídla ETA. Teroristická organizácia, ktorá pri boji za samostatnosť Baskicka zabila viac ako osemsto ľudí, minulý rok ohlásila definitívny koniec ozbrojených akcií. K výlučne pokojným prostriedkom sa prihlásila aj Bildu.

Víťaz volieb, Baskická národná strana, nie je pri stanovovaní svojich cieľov taká radikálna. Skôr konzervatívna a kresťansko-demokratická strana sa opiera o podporu podnikateľských kruhov, ktoré úplnú samostatnosť Baskicka nevnímajú ako nevyhnutnú. Autonómny región má už dnes výrazné právomoci, napriek kríze sa mu darí a je najbohatší v celom Španielsku. Aj preto je víťazná strana skôr za ďalšie uvoľňovanie zväzku a posilňovanie autonómie ako za radikálny rez. Špekuluje sa preto, že skôr ako svojich nacionalistických druhov z Bildu požiadajú o pristúpenie do koalície v poradí tretích socialistov.

Silný výsledok nacionalistov Madrid neprivítal s nadšením. Už o necelý mesiac sa totiž konajú regionálne voľby aj v Katalánsku, kde sa rovnako čaká triumf strán bojujúcich za väčšiu až úplnú nezávislosť.

Rajoya podržal aspoň jeho rodný región. Pred voľbami sa totiž predpokladalo, že nepopulárne reformy a úsporné opatrenia si vyžiadajú daň aj v tradične pravicovej oblasti na západe Španielska, kde sú konzervatívci pri moci väčšinu z posledných troch desaťročí. Ľudovci ešte posilnili svoje pozície a v galícijskom parlamente môžu naďalej vládnuť úplne sami.

Radosť z úspechu premiérovi kalí len to, že galícijských ľudovcov vedie jeho vnútrostranícky súper, o ktorom sa špekuluje ako o možnom Rajoyovom vyzývateľovi. Alberto Nuňéz Feijóo stavil na odstup od ústrednej vlády. S Rajoyom sa počas kampane objavil len raz a ľudovci sa v regióne usilovali o hlasy pod sloganom Najskôr Galícia.

Európa teraz očakáva, či Rajoy požiada úniu o záchranný balíček. Prosbu o pomoc španielsky premiér doteraz odkladal. Balíček totiž príde s ďalšími požiadavkami na bolestivé reformy a to Rajoy pred voľbami nechcel riskovať.

debata chyba