Sacharovovu cenu majú iránski väzni

Ocenenie si nepreberú. Obaja sú totiž za mrežami. Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udelil Európsky parlament iránskej právničke Nasrín Sutúdeovej (49) a filmárovi Džafarovi Panahímu (52).

26.10.2012 17:39
 Džafar Panáhí Foto:
Iránsky režisér Džafar Panáhí (na archívnej snímke zo 17. februára 2006) dostal spolu s aktivistkou Nasrín Sotúdehovou prestížnu Sacharovovu cenu.
debata (11)

Ocenenie EP má už viac ako 20-ročnú tradíciu. Medzi laureátmi ceny je aj Slovák Alexander Dubček. Získal ju v roku 1989.

„Udelenie Sacharovovej ceny za slobodu myslenia Iráncom Nasrín Sutúdeovej a Džafarovi Panahímu predstavuje posolstvo solidarity a uznania žene a mužovi, ktorí sa nesklonili pred strachom a zastrašovaním a ktorí sa rozhodli postaviť osud ich krajiny pred ich vlastný. Úprimne dúfam, že si cenu budú môcť prísť do Štrasburgu prevziať osobne,“ uviedol predseda EP Martin Schulz v tlačovom vyhlásení. Medzi finalistami boli aj ruská skupina Pussy Riot a bieloruský disident Ales Beljackij.

To sa však takmer určite nestane. Sutúdeová drží v iránskej väznici hladovku a podľa blogu Mission Free Iran ju dokonca museli previezť do nemocnice. Právničku zatkli už v septembri 2010. „Je to jedna z mojich najbližších kolegýň,“ povedala vtedy pre Pravdu o Sútudeovej iránska nositeľka Nobelovej ceny za mier Širin Ebadiová. „Tvrdo obhajuje aktivistov bojujúcich za ľudské práva. Veľmi sa o ňu bojím.“

V januári 2011 iránsky súd poslal Sutúdeovú do väzenia na 11 rokov. Údajne je hrozba pre národnú bezpečnosť a šírila nepriateľskú propagandu. V skutočnosti však právnička poskytla pomoc ľuďom, ktorí sa v roku 2009 zapojili do protestov proti režimu. Ten demonštrácie krvavo potlačil.

Panahí je známy iránsky režisér. V roku 1995 dokonca získal za svoj film Zlatú kameru, ktorá sa udeľuje za najlepší debut na slávnom festivale v Cannes. Okrem toho má na konte mnoho iných ocenení. Iránsky režim aj v jeho prípade využil obvinenie zo šírenia nepriateľskej propagandy a Panahího odsúdil na šesť rokov. Okrem toho mu na dvadsať rokov zakázal nakrúcať filmy. Jeho zatiaľ posledné dielo sa z Iránu podarilo dostať na USB kľúči zapečenom v koláči. Dokument Toto nie je film ukazuje, ako režiséra režim šikanoval.

Vzťahy medzi Iránom a EÚ sú napäté pre problém jadrového programu Teheránu. Sacharovova cena to pravdepodobne nijako nevplyvní. Delegácia Európskeho parlamentu by mala už zajtra začať návštevu Iránu. Fínska europoslankyňa za zelených Tarja Cronbergová pre spravodajskú stránku euobserver.eu uviedla, že dúfa, že bude môcť Sutúdeovú a Panahího navštíviť. Zároveň chce požiadať predstaviteľov iránskeho parlamentu, aby si mohli väzni prevziať v decembri Sacharovovu cenu osobne. S ocenením je spojená aj odmena 50-tisíc eur.

„Osud disidentov je možné riešiť len prostredníctvom dôvery a vzájomného rešpektu medzi Iránom a Európskou úniou,“ myslí si Arshin Adib-Moghaddam, autor knihy Metahistória boja civilizácií. „Nasrín Sutúdeová a Džafar Panahí ocenenie získali zaslúžene. Je však potrebné podporiť dialóg s Iránom vo všetkých otázkach, ktoré sa týkajú spoločných záujmov s Európou,“ povedal pre Pravdu šéf Centra pre iránske štúdie na Londýnskej univerzite.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba