Nový ruský minister obrany je oddaným spoločníkom Putina

Nový ruský minister obrany 57-ročný Sergej Šojgu je blízky spojenec prezidenta Vladimíra Putina, ktorý dve desaťročia bojoval s mimoriadnymi situáciami a kalamitami v krajine. Šojgu pochádza zo vzdialenej Tuvinskej republiky na Sibíri neďaleko hranice s Mongolskom a je jedným z mála zástupcov ruských národnostných menšín vo vrcholovej politike.

06.11.2012 15:44
Šojgu Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a minister obrany Sergej Šojgu.
debata (1)

V prieskume verejnej mienky uskutočnenom v októbri 2011 štátnou agentúrou VCIOM sa Šojgu umiestnil medzi najpopulárnejšími politikmi. Šojgu je od roku 2003 armádny generál, teda na poste ministra obrany nebude civil. Len zriedka poskytuje rozhovory a jeho základná charakteristika je „neotrasiteľne lojálny“.

Je jedným zo zakladateľov strany Jednotné Rusko a patrí medzi jej čelných predstaviteľov. Putina často sprevádza na jeho obľúbených rybačkách, poľovačkách či potápačských expedíciách. Šojgu je hrdý na svoj sibírsky pôvod a v apríli povedal pre médiá, že podporuje presťahovanie ruského hlavného mesta na Sibír.

Šojgu na poste ministra obrany nahradí Anatolija Serďukova. Podľa Putinovho hovorcu Dmitrija Peskova je dôvodom pokračujúce vyšetrovanie podozrení, že Serďukov sa na ministerstve obrany dopustil podvodu vo výške asi 80 miliónov eur. Serďukov tiež čelí obvineniam zo zneužitia právomocí.

1 debata chyba