Bratislavskí sudcovia chápu zámer zmraziť ich platy

Sudcovia bratislavských súdov rešpektujú zámer zmraziť aj platy sudcov, o ktorom uvažujú vládni ministri a súhlasia s ním aj v opozícii.

16.11.2012 14:40
súd, sudca, súdna sieň Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Vyplýva to z vyhlásenia sudcovskej rady Krajského súdu v Bratislave, ktorú podľa hovorcu súdu Pavla Adamčiaka podporujú aj sudcovské rady okresných súdov. Sudcovská rada svojím postojom reagovala najmä na list ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý vyzval sudcov k prejaveniu solidarity vo vzťahu k celkovej finančnej situácii vo verejných financiách i v rozpočtovej kapitole ministerstva.

„Sudcovská rada ako orgán samosprávy sudcov podieľajúci sa na riadení Krajského súdu v Bratislave chápe nevyhnutnosť pripravovaných úsporných krokov vlády SR i v rozpočtovej kapitole Ministerstva spravodlivosti SR ako dôsledok súčasnej nepriaznivej situácie vo verejných financiách,“ uvádza sa v stanovisku Sudcovskej rady KS Bratislava, ktoré poskytol Adamčiak.

Rada okrem toho citlivo vníma a podporuje požiadavky zamestnancov justície na zlepšenie ich platového ohodnotenia. „Rešpektuje zámer vlády SR zmraziť zákonom stanovenú valorizáciu platových náležitostí sudcov pre rok 2013 ako výnimočné a dočasné opatrenie a zároveň podporuje myšlienku, aby sa z takto usporených prostriedkov aspoň čiastočne a okamžite riešili opodstatnené požiadavky odborného aparátu súdov, ktorý participuje na výkone súdnictva; otázku zlepšenia ohodnotenia zamestnancov súdov však považuje za potrebné do budúcnosti riešiť systémovo,“ dodala rada. Vo vyhlásení rada zdôraznila, že vzhľadom na doterajšiu judikatúru Ústavného súdu SR vo veciach platového zabezpečenia sudcov by akékoľvek ďalšie predlžovanie zmrazenia platov sudcov považovala za ústavne neprípustný zásah do osobných záruk nezávislosti sudcov a súdnictva a za nerešpektovanie princípov právneho štátu.

Minister Borec už prezentoval plán, aby peniaze získané zmrazením platov sudcov, ak k nemu dôjde, napokon poslúžili na vyriešenie problému s nespokojnými zamestnancami súdov. Podporuje ho aj minister financií Peter Kažimír (Smer), podľa ktorého by to bol prejav vnútrorezortnej solidarity. Odborári, ktorí zastupujú nespokojných zamestnancov v rezorte justície, zorganizujú 22. novembra protestný pochod ulicami Bratislavy, ktorý sa začne pred ministerstvom financií a skončí sa pred ministerstvom spravodlivosti. Hlavným dôvodom je nespokojnosť s platovým ohodnotením zamestnancov justície, okrem toho chcú garanciu, že sa nebude v tomto stave prepúšťať.

Borec argumentuje, že jednou z podstatných príčin nedostatku peňazí na akékoľvek zvyšovanie platov zamestnancov v justícii je fakt, že bývalá ministerka Lucia Žitňanská (SDKÚ) umožnila prijatie sto vyšších súdnych úradníkov bez toho, aby ich miesta boli akokoľvek finančne kryté. Exministerka oponuje, že peniaze na nových súdnych úradníkov, ktorých prijali za jej éry, mali ísť z balíka, ktorý vzniká nevyplácaním odmien sudcom, čo zastavila. Podľa Boreca však týchto prostriedkov nie je dosť. Šéfka Odborového zväzu justície Marta Božková uviedla, že asistentka senátu, ktorá je pravou rukou sudcu, má 350 eur, tajomníčka 480 eur v čistom mesačne. Vyšší súdny úradník, mediačný a probačný úradník, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, dostávajú 500 eur v čistom.

O zmrazení platov sudcov sa má rozprávať na budúci týždeň na odbornom stretnutí. Zvolal ho predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) a budú tam aj najvyšší predstavitelia súdnej moci. Pozvánky už poslal Borecovi, predsedníčke Ústavného súdu SR Ivette Macejkovej, predsedovi NS SR Štefanovi Harabinovi, prezidentke Združenia sudcov Slovenska Dane Bystrianskej, Lucii Žitňanskej (SDKÚ), predsedovi Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbertovi Madejovi (Smer). Súdna rada má poslať delegáta, ktorý je v nej zvolený za sudcov.

4 debata chyba