Komunizmus je najdemokratickejší systém, napísal Okamura

Český prezidentský kandidát Tomio Okamura na svojom blogu obhajoval KSČM a komunizmus. Ten v zmysle komún, ktoré napríklad budovali komunardi v Paríži v 19. storočí, označil za najdemokratickejší systém, ktorý svet poznal. Informoval o tom portál Idnes.cz.

21.11.2012 12:00 , aktualizované: 12:32
Tomio Okamura Foto:
Tomio Okamura
debata (315)

Okamura KSČM opísal ako demokratickú a legálnu politickú stranu, ktorá nikdy nestála za „miliardovými zlodejčinami ako väčšina vládnych strán“ a ktorá sa snaží demokratickou cestou dospieť k socializmu. Pripomína, že súčasní českí komunisti sa dištancovali od prednovembrového režimu. „Stačí sa pozrieť na web KSČM a kto chce, tam si to nájde. Komunisti sa nielenže ospravedlňujú všetkým obetiam režimu, ale sa od násilia a diktatúry dištancujú,“ uviedol na svojom blogu.

Podľa Okamuru, v komúnach,, ktoré napríklad budovali komunardi v revolučnom Paríži v 19. storočí, komunizmus podľa nich spočíval v slobodnom federálnom združení obecných komún, v spoločenstve slobodných a rovnoprávnych ľudí, kde už vtedy mali všetci hlasovacie právo."

Okamura zároveň pripomenul, že myšlienky režimu boli zneužité na dobytie moci, teroru a obohacovania, „KSČ a neskôr KSČM sa od týchto ľudí mnohokrát verejne dištancovala. Ospravedlnila sa za krivdy a zločiny, ktoré v mene strany zločinci páchali. Strana sa principiálne vzdala násilia a prihlásila sa k liberálnej demokracii,“ dodal.

Tomio Okamura je jeden z jedenástich kandidátov na Pražský hrad. České ministerstvo do piatku zverejní, ktorých uchádzačov do priamej voľby schváli. Podľa priebežných informácií má osem z nich problémy s falošnými či neplatnými podpismi občanov.

Sobotka za výroky kritizoval Okamuru aj jeho voličov

Na blogový príspevok Tomia Okamuru reagoval líder českých sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka. „Označovať komunizmus za najdemokratickejší systém môže len niekto, kto nevie nič ani o komunizme, ani o histórii. Komunizmus vždy skončil popravami, totalitou jednej štátostrany, štátnym kapitalizmom a nakoniec sociálnym a hospodárskym úpadkom,“ napísal na svojom facebookovom profile.

Predseda ČSSD si zároveň neodpustil adresovať vety aj regionálnym voličom, ktorí Okamuru do Senátu zvolili. „Myslím, že voliči v Zlínskom kraji musia mať veľkú radosť z toho, akého čulého propagátora komunizmu to poslali do Senátu. Rovnako veselo bude senátorom v klube ľudovcov, kde Okamura vstúpil, keď zistil, že komunisti na vlastný senátny klub nemajú silu.“

315 debata chyba