Dekrét egyptského prezidenta Mursího vyvolal pobúrenie

Egyptský islamistický prezident Muhammad Mursí vyvolal vo štvrtok pobúrenie po tom, čo vydal dekrét, ktorým si udelil rozsiahle nové právomoci. Ten je podľa opozície a liberálov návratom autokracie, ako tomu bolo za čias zvrhnutého lídra Husního Mubaraka.

23.11.2012 12:25 , aktualizované: 16:27
Muhammad Mursí Foto:
Egyptský prezident Muhammad Mursí
debata (1)

Prezident zároveň tiež odvolal generálneho prokurátora Abd al-Magída Mahmúda, ktorého sa už dávnejšie snažil zbaviť funkcie v súvislosti s oslobodením stúpencov predošlého režimu obvinených zo snahy potlačiť minuloročnú revolúciu. Opozícia na protest proti týmto jeho krokom vyzvala v piatok popoludní na protesty po celej krajine. Dekrét tak pravdepodobne ešte viac prehĺbi rozpory, ktoré sužujú Egypt po Mubarakovej ére.

„Toto rozhodnutie len podporí spory v egyptskej politike a nevytvorí zďaleka vhodné prostredie pre obnovenie ekonomického rastu,“ reagoval Mustafa Kamál Al-Sajíd, profesor politológie na univerzite v Káhire. Popredný liberálny politik Muhammad al-Baradií na svojom účte na Twitteri uviedol, že Mursí „uzurpoval všetku štátnu moc a vymenoval sa za nového egyptského faraóna“. Bývalý generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, ktorý je držiteľom Nobelovej ceny mieru, bol jedným z najtvrdších kritikov Mubaraka, ktorý odstúpil po masových protestoch 11. februára 2011.

Na základe nového dekrétu môže hlava štátu „prijať akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenie na ochranu revolúcie“, pričom „ústavné deklarácie, rozhodnutia a zákony vydávané prezidentom sú konečné a nepodliehajú odvolaniu“. Cieľom rozšírenia právomocí je „očistiť štátne inštitúcie“ a definitívne „zničiť infraštruktúru starého režimu“.

Demonštranti plienili kancelárie islamistov v Alexandrii

Nahnevaní egyptskí demonštranti vtrhli v piatok v Alexandrii do sídla Moslimského bratstva, odkiaľ povyhadzovali stoličky a knihy a zapálili ich na ulici. Reagovali tak na dekrét egyptského prezidenta Muhammada Mursího. Pri veľkej mešite druhého najväčšieho mesta Egypta sa Mursího odporcovia dokonca dostali do konfliktu s jeho stúpencami, pričom po sebe hádzali kamene. Zranenia utrpelo 12 ľudí. Tisíce demonštrantov zaplnili aj námestie Tahrír v Káhire, centrum povstania proti bývalému lídrovi Husnímu Mubarakovi, kde žiadali prezidentov odchod. Protestovalo sa tiež v Port Saíd a v Sueze.

Mursí v Káhire medzitým svoje kroky obhajoval. Podľa jeho slov sa Egypt hýbe vpred a konal tak, aby uspokojil Boha a národ. „Plním svoje povinnosti, aby som potešil Boha a národ a prijímam rozhodnutia po konzultácii so všetkými. Víťazstvo neprichádza bez jasného plánu, a to je to, čo ja mám,“ povedal.

1 debata chyba