Za štvrť milióna ste vítaní, vábia Maďari

Maďarsko chce byť európskym predmostím pre ázijských podnikateľov. Ponúklo im zjednodušený prístup k získaniu trvalého pobytu. Stačí, aby si kúpili štátne dlhopisy za štvrť milióna eur a môžu sa bez problémov usadiť. V Maďarsku, čiže v Európskej únii.

14.12.2012 09:19
Číňania, Budapešť, Maďarsko Foto:
V Maďarsku už aj do zriadenia štatútu investorského pobytu žila najpočetnejšia čínska diaspóra v strednej Európe. K odhadovaným dvadsaťtisíc čoskoro pribudú ďalší. Na archívnej snímke Číňania vítajú svojho premiéra na Budínskom hrade.
debata (9)

Štatút investorského pobytu zriadil parlament tento týždeň na návrh poslancov z vládneho Fideszu. Predkladatelia novely zákona ani netajili, že je to udička predovšetkým pre bohatých Číňanov. „Obchodné delegácie, ktoré u nás boli, sa sťažovali na byrokratické prekážky pri získavaní maďarských víz a na ťažkosti pri opätovných vstupoch do krajiny,“ citovala Antala Rogána, šéfa parlamentnej frakcie vládnej strany i poslaneckej skupiny maďarsko-čínskeho priateľstva, agentúra MTI.

Zjednodušené povoľovanie trvalého pobytu žiadateľom z „tretích krajín“, čiže mimoúniových, je v súlade s kurzom premiéra Viktora Orbána. Ten od príchodu k moci presadzuje politiku otvárania sa Maďarska Ázii. „Plavíme sa pod západnou vlajkou, ale vo svetovej ekonomike fúkajú východné vetry,“ zdôvodnil nedávno záujem o mimoeurópskych hospodárskych partnerov, najmä Číňanov, Kórejčanov, Japoncov a Arabov.

Pôvodný návrh rátal nielen s trvalým pobytom, ale dokonca aj s udelením maďarského občianstva pre cudzincov, ktorí si kúpia štátne dlhopisy za dvestopäťdesi­attisíc eur. Tento zámer však v únii vyvolal silný odpor. „Je to šokujúce porušenie pravidiel členstva v EÚ zo strany maďarskej vlády,“ reagovala napríklad britská konzervatívna poslankyňa Priti Patelová. „Takáto politika môže spôsobiť únii vážne problémy v oblasti imigračnej, sociálnej aj hospodárskej politiky,“ citoval ju denník Daily Mail.

Hoci povolenie na pobyt je pre mimoeurópskych podnikateľov menej lákavé ako občianstvo, aj ono má svoje veľké výhody pri prenikaní do EÚ, veď umožňuje voľný pohyb v celom Schengene.

Zmiernená konečná verzia zákona by podľa Budapešti už nemala európskych partnerov znepokojovať. „Nejde o precedens,“ tvrdí Rogán. „Aj viaceré iné krajiny, napríklad Švajčiarsko, niekoľko členov EÚ i Spojené štáty, ponúkajú zjednodušený pobyt investorom,“ povedal pre Gazdasági Rádió.

Kritici nového zákona však namietajú, že Maďarsko „sa predáva“ veľmi lacno. „Na Cypre, ktorý je oveľa menší ako Maďarsko, musí záujemca investovať až desať miliónov eur, aby získal prístup do ekonomického krvného obehu Európskej únie,“ pripomína denník Népszabadság. Opoziční socialisti zase vláde vyčítajú, že zoči-voči katastrofálnej zadlženosti krajiny sa zaoberá podružnými projektmi namiesto toho, aby sa sústredila na oživenie viaznucich vyjednávaní s Medzinárodným menovým fondom, bez dohody s ktorým sa dlhová služba krajiny neúnosne predražuje.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba