Thatcherová odmietla blahoželať Brežnevovi

Londýn odtajnil dokumenty z 80. rokov týkajúce sa napríklad špionážnych aktivít ZSSR, ale aj sporu týkajúceho sa sibírskeho plynu či jubilea Brežneva. Stalo sa tak po uplynutí 30-ročného obdobia utajenia. Dokumenty sa venujú najmä konfliktu Veľkej Británie s Argentínou vo veci Falklandských (Malvínskych) ostrovov.

29.12.2012 17:10
Thatcherová, Reagan Foto:
Na snímke z 9. júna 1982 premiérka Margaret Thatcherová sa s uspokojením usmieva pred jej úradom na Downing Street 10 počas rozlúčkovej reči prezidenta USA Ronalda Reagana.
debata (60)

Podľa dokumentov z britského Národného archívu (National Archives) Londýn napríklad podozrieval Moskvu, že využíva na špionážne ciele civilné letectvo. Je v nich zmienka aj o tom, že bývalá premiérka Margaret Thatcherová odmietla zablahoželať generálnemu tajomníkovi KSSZ Leonidovi Brežnevovi k jeho 75. narodeninám.

Zaujímavé sú aj informácie o spore Británie s USA pre sibírsky plyn. Napríklad v liste ministra obrany Johna Notta z decembra 1981, adresovanému premiérke Thatcherovej, sa píše o podozrivom incidente z 9. novembra toho istého roku. Podľa ministra lietadlo Aeroflotu Il-62 letiace nad britským územím nečakane kleslo z predpísanej letovej hladiny 10-tisíc metrov na 3-tisíc metrov, čím sa dostalo pod úroveň mrakov. A to v čase, keď pod strojom bola námorná základňa Boulmer. O niečo neskôr sa stroj podľa ministra vrátil na pôvodnú letovú hladinu. V dokumente sa konštatuje, že ruskí piloti v snahe utajiť manéver pred letovými dispečermi vypli dočasne radar, ktorý automaticky zaznamenáva letovú hladinu lietadla.

Minister Nott informoval o výsledkoch vyšetrovania, podľa ktorého už pred spomínanou udalosťou prelietal ten istý stroj nad námornou základňou USA v čase, keď na nej spúšťali na vodu prvú jadrovú ponorku s raketami Trident. Výsledkom bol dočasný zákaz preletov lietadiel Aeroflotu nad americkým územím.

V odtajnených spisoch je aj zmienka o aktivitách britskej tajnej služby počas studenej vojny. O jej sledovaní ruského veľvyslanectva kvôli podozreniu zo špionáže. Ako informuje agentúra ITAR-TASS, viacerých ruských diplomatov vtedy vypovedali z Britských ostrovov a ZSSR urobil to isté v prípade podozrivých zo špionáže britských pracovníkov veľvyslanectva v Moskve.

Vzťahy medzi Sovietskym zväzom a Západom boli v 80. rokoch natoľko nepriateľské, že sa demonštratívne porušoval aj diplomatický protokol. Napríklad premiérka Thatcherová odmietla zablahoželať Brežnevovi k narodeninám kvôli vojenskej prítomnosti ZSSR v Afganistane. Názor nezmenila ani po tom, čo vtedajší šéf diplomacie Peter Carrington navrhoval aspoň formálny text pozostávajúci iba z 11 slov. „Afganistan? Nepovažujem (podčiarknuté ,,ne“) za potrebné posielať blahoželanie," reagovala premiérka s tým, že vo svetle medzinárodnej situácie je telegram neprípustný.

Odtajnené dokumenty zachytávajú aj vážny spor Thatcherovej s prezidentom USA Reaganom vzhľadom na aktivity britských firiem v projektoch týkajúcich sa dodávky plynu zo západnej Sibíri v roku 1982. Londýn znepokojili kroky Reaganovej administratívy, ktorá na jednej strane zrušila embargo na dodávky pšenice do ZSSR, ale zároveň hrozila sankciami firmám fungujúcim v USA vrátane zahraničných, ktoré dodávali do ZSSR technológie. A tak bola ohrozená napríklad činnosť britskej firmy John Brown Engineering, ale aj ďalších, ktoré dodávali potrubie, plynové turbíny, ako aj ďalšie zariadenia potrebné pri výstavbe plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod zo západnej Sibíri do Európy. Spomínaná firma sa dostala do zložitej situácie. Ak by totiž neplnila dohodnuté zmluvy so ZSSR, hrozili by jej obrovské finančné postihy. Naopak, ak by plnila kontrakty, mohla stratiť podnikateľské možnosti v USA a prístup k patentom a technológiám firmy General Electric.

Ako vyplýva z odtajnených dokumentov, kabinet Thatcherovej sa postavil na stranu záujmov britskej firmy. Premiérka sa najprv usilovala spor vyriešiť osobným stretnutím s Reaganom. Prezident však neustúpil. V liste z 2. júla 1982 napísal: „Chcel by som, aby ste pochopili, že to, čo sa odohráva v Poľsku (vyhlásený výnimočný stav – pozn. red.), nie je len ľudskou tragédiou, ale aj našou skúškou: môžeme donútiť Sovietov za to zaplatiť vysokú cenu… Viem, Margaret, o vašom rozhodnom postoji, ktorý je zhodné s mojím, čo sa týka potreby obnovenia reforiem v Poľsku, čo si musí uvedomiť vládna moc v Poľsku aj v ZSSR.“ K listu Thatcherová pripísala: „Veľké sklamanie.“

V súvislosti s obchodnými „vojnami“ medzi ZSSR a Západom v roku 1982 existuje v odtajnených dokumentoch informácia o pláne Európskeho hospodárskeho spoločenstva zaviesť limity na dovoz vodky, kaviáru, ako aj luxusných výrobkov zo ZSSR. Británia sa však obávala reakcie Moskvy. Konkrétne zákazu dovozu britskej whisky do ZSSR. Napokon sankcie neschválili.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba