Švédov omrzel kráľ, chcú na tróne vidieť Victoriu

K oslavám jubilea Švédi prichystali svojmu kráľovi nepríjemný darček. Väčšina obyvateľov severskej krajiny si podľa prieskumov želá, aby Carl XVI. Gustaf zložil z hlavy korunu a odišiel do predčasného dôchodku. Na tróne by omnoho radšej videli jeho dcéru Victoriu.

04.01.2013 12:00
Victoria, Carl XVI. Gustaf, Švédsko, král Foto:
Následníčka trónu Victoria stojí po boku svojho otca Carla XVI. Gustafa počas udeľovania Nobelových cien v Štokholme.
debata (2)

„Je úplne zrejmé, čo si národ želá,“ komentoval pre denník Aftonbladet výsledky prieskumu Jon Andersson z agentúry Sifo, ktorá sa Švédov na názor pýtala. Z viac ako tisíc respondentov až 60 percent odpovedalo, že 66-ročný monarcha by mal úrad prepustiť svojej dcére. „Je to pomerne vysoké číslo. A hoci prieskum je len orientačný, je to už tretí raz po sebe, keď sa približne šesť z desiatich opýtaných vyslovilo za skorší odchod kráľa. Pozoruhodný je najmä vysoký počet žien, ktoré si želajú kráľovu abdikáciu. Medzi pohlaviami je naozaj priepastný rozdiel,“ podrobnejšie popísal výsledky prieskumu Andersson. Z tých, čo žiadajú abdikáciu, si približne tretina želá okamžitý odchod, tretina odchod do piatich a tretina do desiatich rokov.

Na poklese popularity kráľa má veľký podiel najmä škandál spred dvoch rokov. Vtedy sa objavili obvinenia, že kráľ si dlhé roky užíval na večierkoch v prítomnosti mladých a väčšinou obnažených žien. V knihe, ktorá mapuje temnú minulosť švédskeho monarchu, sa okrem iného tvrdí, že kráľovi museli úradníci z ministerstva zahraničných vecí počas ciest do zahraničia vybavovať návštevy striptízových klubov, či dokonca dámske návštevy do hotelovej izby.

Carl XVI. Gustaf tento rok oslávi štyridsiate výročie od zasadnutia na trón a oslavovať má celých dvanásť mesiacov. Spolu s manželkou Silviou má už naplánované turné po Švédsku, pričom chce navštíviť všetky regióny a stretnúť sa s čo najviac občanmi.

Pokles popularity panovníka sa nijako neprejavuje na obľube monarchie. Až sedem z desiatich opýtaných Švédov si toto štátne zriadenie pochvaľuje. Zásluhu má na tom aj následníčka trónu Victoria, ktorá sa na rozdiel od otca teší mimoriadnej obľube u svojich poddaných.

Stávkové kancelárie, ktoré ponúkajú možnosť tipovať, kedy sa Victoria ujme trónu, však zmenu na čele štátu vidia najskôr o desať rokov. „To, že kráľ odstúpi a prenechá trón Victorii, nebude žiadnym veľkým prekvapením. Victoria je veľmi obľúbená a má špeciálne miesto v srdciach mnohých Švédov,“ povedal pre Aftonbladet Thomas Bertilsson z agentúry Betsson. „Napriek tomu sa to však podľa našich expertov nestane v skorej budúcnosti. Myslíme si, že Victoria a jej manžel Daniel sa po niekoľkých intenzívnych rokoch, keď sa najskôr konala veľká svadba a potom sa im narodilo dievčatko, budú najskôr venovať rodine,“ zdôvodnil výšky kurzov.

Kráľovská rodina stojí Švédov približne 12 miliónov eur ročne. Polovica z toho však slúži na údržbu zámku a kráľovských nehnuteľností. Zo zvyšku ide väčšina na platy personálu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba