Anglikáni povolili svätenia biskupov v homosexuálnych zväzkoch

Anglikánska cirkev v piatok oznámila zrušenie zákazu svätenia kňazov, ktorí sú v homosexuálnom partnerskom zväzku na biskupov. Požaduje však od nich, aby naďalej dodržiavali "počestnosť", čiže neudržiavali intímny styk s partnerom.

04.01.2013 20:30
debata (10)

Od heterosexuálnych kňazov, ktorí sú ženatí, však toto obmedzovanie nevyžaduje.

Zmiernenie režimu pre homosexuálnych kňazov odsúhlasila synoda anglikánskych biskupov už v priebehu decembra minulého roka. Zdôvodnila to tým, že považuje za nespravodlivé, aby boli vylučované osoby z cirkevnej hierarchie kvôli sexuálnej etike.

Anglikánska cirkev sa snaží zmierniť krízu, v ktorej sa v posledných rokoch nachádza kvôli tomu, že sa podľa jej kritikov ťažko zbavuje lipnutia na prekonaných tradíciách. Napríklad spolu s Rímskokatolíckou cirkvou odmieta uzákonenie manželstiev medzi gaymi, čo presadzuje britská vláda. Zákon má ale veľkú šancu na to, aby parlamentom prešiel.

Vlani v novembri sa anglikánskej synode podarilo skôr priliať olej do ohňa, keď opäť odmietla priznať ženám právo stať sa biskupkami.

Cirkev sa musí tiež vyrovnať s tým, že mnoho anglikánov odišlo v posledných rokoch ku katolíkom alebo sa jednoducho od viery rôznym spôsobom odpútali. Vzhľadom k pedofilným aféram rímskokatolíckeho duchovenstva už trend zmeny cirkvi nie je taký citlivý.

10 debata chyba