Vladimír Franz už vyhral - v študentských voľbách

Hudobný skladateľ, výtvarník, vysokoškolský pedagóg a príležitostný publicista, básnik a dramatik. Pozornosť českých i svetových médií si však Vladimír Franz, jeden z deviatich prezidentských kandidátov v Česku, získal hlavne tetovaním.

10.01.2013 08:34
Vladimír Franz Foto:
Vladimír Franz
debata (24)

,,Je prejavom slobodnej vôle. Je to výraz trvalého a nemenného rozhodnutia stáť si za svojím," komentoval Franz zovňajšok, ktorý ho zdobí po celom tele od 18 rokov. Odmieta akékoľvek tvrdenia, podľa ktorých ho jeho vzhľad znevýhodňuje v očiach populácie. Podľa neho by sme vraj museli mať veľmi zlú mienku o iných politikoch, ak by sme predpokladali, že by ho mal diskvalifikovať pred spoločnosťou zovňajšok.

,,Verím, že podporu som nezískal iba preto, ako vyzerám, ale pre moju snahu presadzovať návrat štátu občanom. Považujem za dôležité, že mladí ľudia sa zaujímali o dianie okolo nich," cituje portál Novinky.cz z reakcie Franza na decembrové výsledky študentských volieb organizovaných spoločnosťou Človek v tiesni. Zúčastnilo sa na nich 62-tisíc stredoškolákov zo 441 škôl. Dostal 40,7 percenta hlasov. Zvíťazil vo všetkých krajoch a na všetkých typoch škôl. Mladí ho jednoucho zbožňujú. Boduje vraj u nich ani nie tým, že jeho písomný prejav je kultivovaný, vzletný, až básnický a obrazy originálne, ale hudbou, ktorú komponuje, a nemalá časť práve mládeže ju považuje dokonca za vynikajúcu.

Do prevratu v roku 1989 sa Franz živil ako robotník. Krátko vychovával aj učňov. K umeniu sa dostal vďaka angažmán v divadle v Moste, kde začal ako korepetítor a autor hudby. České autority ho súkromne učili maľovať, skladať hudbu a zoznamovali ho s dejinami umenia. Zo začiatku sa mnohým javil jeho boj o Pražský hrad ako recesia. Napokon sa ukázalo, že Franz to s obsadením prezidentského kresla myslí smrteľne vážne. Impulzom stať sa kandidátom na najvyšší post bola podľa Franza mohutná podpora na sociálnej sieti Facebook. Za svoju hlavnú úlohu vo funkcii hlavy štátu považuje moderovanie verejnej diskusie a ,,pozitívne pôsobenie na občiansku spoločnosť".

Ak ho vraj zvolia, tak nemieni vytvárať ,,nezávislé mocenské centrum" a zároveň tvrdí, že bude garantom férovosti a dodržiavania princípov parlamentnej demokracie, ústavy a ,,ľudskej slušnosti". Na otázku, čo v prípade menovania vlády stojacej na podpore komunistov, reagoval konštatovaním, že ,,múdri voliči" ho nikdy nepostavia pred takéto rozhodnutie. Nik sa však zatiaľ nedozvedel, aký má názor na zahraničné vystupovanie Česka.

Viacerí politológovia pripomínajú, že politika, to nie je iba forma, ktorá zaujme a neraz aj šokuje. Ako zdôrazňujú je to aj obsah. Pripomínajú, že prezidentský úrad vyžaduje aj istú politickú zbehlosť, mieru profesionality. Ako sa neraz v tejto súvislosti zdôrazňuje na politickej scéne, Franzova kandidatúra bola napokon predsa len dielom recesie. On sám ju však začal brať vážne. Pritom v televíznych debatách riešil prvý raz v živote problematiku položenú v otázkach. Ak sa ho napríklad opýtali na dane, tak mlčal. Ak sa mal vyjadriť k ekonomickým veciam, reagoval nahnevane. Vraj o takej téme nebola v scenári reč. Chce vraj hovoriť výhradne o kultúre. Aj keď podpora hlavne mladých ľudí je prekvapujúca, podľa mnohých analytikov Franz premárnil práve pre politickú a ekonomickú nevzdelanosť svoju životnú príležitosť poukázať na trápnosť či hlúposť niektorých svojich súperov. A tak sa napokon sám ocitol v úlohe trápneho kandidáta.

Vladimír Franz (53)

Vyštudoval Právnickú fakultu Karlovej univerzity. Venoval sa aj štúdiu maľby. Je profesorom, popredným českým maliarom a hudobným skladateľom. Od začiatku 90. rokov je lídrom novovytvorenej podoby postmodernej drámy v Česku. Ako pedagóg pracuje na Divadelnej fakulte AMU, kde šéfuje kabinetu scénickej hudby. Skomponoval hudbu k viac ako k 140 divadelným predstaveniam. Najnovšie pre hru Smrtihlav, ktorá bude mať českú premiéru koncom januára v Národnom divadle moravskosliezskom. Je rozvedený a má jednu dcéru.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba