Ak chce byť na dolároch, má zmeniť podpis

Budú mať Američania na bankovkách špirálovité haky-baky? Americký prezident Barack Obama vo štvrtok navrhol na post ministra financií Jacka Lewa. Na rozdiel od predchádzajúcich ministrov, ktorí pôsobili na newyorskej Wall Street či vo veľkých firmách, má za sebou odborník na rozpočet Lew kariéru vo Washingtone.

11.01.2013 09:27
Obama, Lew Foto: ,
S Jackom Lewom (vpravo) prezident Barack Obama počíta ako s budúcim ministrom financií.
debata (1)

Predtým, ako do ministerského kresla zasadne, ho čaká tvrdé vypočúvanie pred Kongresom. Americké médiá sa do nádejného člena vlády vo veľkom pustili ešte skôr. Dôvodom nie sú odborné nedostatky, ale spôsob, akým pripája svoje meno pod dôležité dokumenty.

„Aspoň už začal pracovať na svojom podpise?“ spýtal sa jeden z reportérov hovorcu Bieleho domu na tlačovej konferencii, na ktorej sa preberalo možné vymenovanie Lewa do funkcie. Meno ministra sa totiž tradične nachádza aj na každej dolárovej bankovke.

Zvláštna otázka hovorcu nezaskočila – Lewov podpis je na pretrase už niekoľko dní. ,,Podpisuje sa, ako keď prváčik trénuje špirály," napísal o signatúre nádejného ministra denník Los Angeles Times. ,,Je to najhorší podpis na svete," tvrdí zase New York Magazine a zosmiešňovaním nešetrili ani ďalšie americké médiá. Lewovo ,,OooooooO" prirovnávajú k pružine, ku kučeravým vlasom Sally Brownovej z komiksu Peanuts či k pokusu rozpísať vypísané pero.

Viaceré médiá využili aj služby grafológov, aby zistili, čo Lewov podpis skrýva. ,,Nezaujíma ho komunikácia a nechce prezradiť viac, ako je potrebné," zhodnotila ho Fiona MacKayová pre televíziu ABC s tým, že Lew má podľa písma otvorenú myseľ. Podľa grafologičky Kathi McKnightovej zase Lewov podpis pripomína podpis princeznej Diany a naznačuje jemnejší prístup k riešeniu problémov.

To, že Lewov problém s podpisom nie je banálny, dosvedčujú aj jeho predchodcovia. Minister financií z éry Georgea W. Busha John Snow sa priznal, že podpis na bankovky mu vyšiel až po niekoľkých pokusoch.

Odchádzajúci minister Timothy Geithner musel svoj podpis úplne zmeniť. Pri nástupe do funkcie totiž používal rovnako nečitateľnú šifru ako jeho možný nástupca. ,,Na doláre som sa musel podpísať tak, aby z toho bolo jasné moje meno," vysvetlil nedávno v rozhovore pre rádio NPR. To, že aj jeho oficiálny podpis na bankovkách má bližšie ku škrabopisu ako ku krasopisu, zdôvodnil tým, že v treťom ročníku, keď sa v amerických školách vyučuje písané písmo, chodil do základnej školy v indickom Dillí.

Lew patrí medzi najdôležitejšie nové mená, ktoré by sa mali ocitnúť v Obamovom kabinete pre druhé funkčné obdobie. Okrem neho chce šéf Bieleho domu presadiť aj Johna Kerryho za šéfa diplomacie a do Pentagonu dosadiť Chucka Hagela.

Ak Lewova nominácia Kongresom prejde, na nového ministra hneď bude čakať kopa práce. Amerika sa totiž blíži k dosiahnutiu dlhového stropu. Doterajší šéf Obamovho štábu je odborníkom na rozpočet. Dlhé roky sa zúčastňoval na rokovaniach medzi demokratmi a republikánmi, takže vie, čo ho čaká.

Okrem dokazovania odbornosti však zrejme bude musieť kongresovým výborom odpovedať aj na to, ako vyrieši konflikt svojej viery s prácou. Lew je totiž praktizujúci žid, ktorý ctí sabat. Od piatkového večera do sobotňajšieho západu slnka preto nesmie nič robiť, dokonca ani len zdvíhať telefóny. Lew však už naznačil, že v prípade výnimočných situácií bude pracovať aj v sobotu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba