Zeman privíta prílev Slovákov

Český recept proti nízkej pôrodnosti a vymieraniu obyvateľstva vidí Miloš Zeman za riekou Morava.

23.01.2013 08:52
Miloš Zeman Foto:
Cigaretový dym okolo Miloša Zemana. Netají, že je silný fajčiar - denne niekedy spotrebuje dve škatuľky. Vo vysielaní rozhlasovej stanice Frekvence 1 reagoval na podozrenie, že je alkoholik. ,,Je to jedno z najhorších ohováraní o mne," zdôraznil Zeman. Priznal, že si vypije slivovicu, ale až po práci, pričom opakovane odmietol spájanie s alkoholizmom. ,,Hlavným dôvodom, prečo si rád dám slivovicu, je to, že sa po nej dobre zaspáva," podotkol.
debata (11)

,,Cestou k vyrovnaniu populačnej bilancie môže byť okrem iného migrácia mladých občanov zo Slovenska," povedal prezidentský kandidát v on-line debate s čitateľmi portálu iDnes, pričom poukázal na prakticky nulovú jazykovú bariéru. Dodal, že do Česka by Slovákov mohla prilákať tamojšia vyššia životná úroveň.

O tom, či sa Zeman dostane na Pražský hrad, sa rozhodne už tento piatok a sobotu, keď sa koná druhé kolo volieb. Podľa jediného zverejneného prieskumu pred hlasovacím finále má osempercentný náskok pred Karlom Schwarzenbergom. Prevláda však názor, že duel zostáva stále otvorený. Sympatie voličov môžu ešte výrazne ovplyvniť debaty obidvoch kandidátov. Jednu z nich v utorok usporiadal portál iDnes a vysielal ju na internete v priamom prenose.

Diskutovalo sa aj o takzvaných Benešových dekrétoch, čo je pálčivá téma predvolebnej kampane. Schwarzenberg totiž pred niekoľkými dňami povedal, že vtedajší prezident povojnového Československa a jeho vláda by dnes zrejme stáli pred haagskym súdom. ,,Nikdy nehovorím o vojnových zločinoch Beneša ani o genocíde sudetských Nemcov. Na tom trvám. Dnes sú také činy, čo sa stali po vojne, odsudzované. To je niečo iné," zdôraznil Schwarzenberg. V minulosti sa určitým spôsobom vyjadril kriticky o povojnovom dianí aj Zeman, takže tiež musel objasňovať. ,,Áno, odsúdil som transfer (sudetských Nemcov), ktorému sa hovorilo divoký odsun, pretože nevyplýval z Postupimskej dohody," povedal a pripomenul, že sa vyžadoval humánny spôsob. Dodal, že odsun naozaj prirovnal ku stalinským migračným postupom. Otázky divákov boli nielen politické. Schwarzenberga sa napríklad opýtali, čo by zmenil v svojom živote. ,,Doteraz si vyčítam, že som zabudol ruštinu, ktorú ma učil otec, a mal som sa viac zaoberať francúzštinou," reagoval.

Schwarzenberga podpichli poznámkou, že na verejnosti niekedy zaspí. ,,Nikdy nezaspávam na politických rokovaniach. Priznávam, že zaspávam, keď musím počúvať dlhé a prázdne prejavy v Poslaneckej snemovni. Ospravedlňujem sa za to, ale vyskúšajte si to raz aj vy," povedal. Zeman, o ktorom sa povráva, že si rád viac vypije, zdôraznil, že je človek, ktorému na iných ľuďoch prekáža alkoholizmus. Pohárik neodmietne, ale tvrdí, že to robí s mierou. ,,Ponúkam stávku o fľašu dobrej slivovice každému z vás, kto ma videl opitého," podotkol Zeman a na tvári sa mu objavil spokojný výraz, keď v publiku nevidel nikoho, kto by sa prihlásil.

Dianie pred druhým kolom volieb

  • Rozkol v tábore neúspešného kandidáta. Expremiér Jan Fischer (na snímke), ktorý po prvom kole skončil na nepostupovom treťom mieste, nepriamo podporil Miloša Zemana. ,,Jeho názory sú jasné a dlhodobo známe," poznamenal o ňom vo vyhlásení, ktoré vydal v pondelok. Pri Karlovi Schwarzenbergovi, naopak, nešetril kritikou. V utorok sa ozvali Fischerovi poradcovia. Vyjadrili sa opačne ako ich šéf: ,,Jednoznačne podporujeme Schwarzenberga a vyzývame všetkých voličov, aby v druhom kole nezabudli hlasovať," citoval ich portál iDnes. Pod výzvu sa podpísalo 14 ľudí z Fischerovho tímu.
  • Kritika manželky Václava Klausa. Livia Klausová (na snímke), manželka dosluhujúceho prezidenta, vyvolala rozruch, keď nepriamo naznačila, že si neželá za novú hlavu štátu Schwarzenberga. ,,Nechcem, aby po mne prišla na Pražský hrad prvá dáma, ktorá bude hovoriť len nemecky," povedala pre stanicu Prima Family v narážke na jeho rakúsku manželku Theresu, ktorá neovláda češtinu. Odborník na protokol a etiketu Ladislav Špaček, ktorý robil hovorcu Václavovi Havlovi, to označil za absolútne nešťastný výrok. ,,Prvá dáma predsa neúraduje na Hrade. Jej úloha sa prejavuje v kontakte s inými hlavami štátov a tam sa čeština nepoužíva. Hovorí sa vtedy iba cudzími jazykmi," zdôraznil v utorok pre portál Lidovky.
  • Nahnevaný bojovník proti nacizmu. Brigádny generál Alexandr Beer (na snímke), 95-ročný hrdina od Dukly, Sokolova a Kurska, vyzval Schwarzenberga, aby odstúpil z prezidentského finále. Nositeľ českého Radu Bieleho leva dôrazne odsúdil jeho výroky o takzvaných Benešových dekrétoch. (Schwarzenberg sa napríklad nazdáva, že postoj povojnového Československa k nemeckým obyvateľom by sa dnes posudzoval ako hrubé porušenie ľudských práv.) ,,Hrubo degradoval hrdinstvo českých vlastencov a nás vojakov. Je hanba, že taký človek vôbec kandiduje," citoval Beera server Novinky.
  • Ospravedlnenie od scenáristu. Herec Martin Dejdar (na snímke) vyjadril hlboké počudovanie nad tým, ako jeho najbližší kolegovia reagovali na to, že sa rozhodol podporiť Zemana. Tvorcovia seriálu Zdivočelá země, v ktorom stvárnil hlavnú rolu, mu odkázali, že s ním pred kamerami už nepočítajú. Jeden z nich scenárista Jiří Stránský sa Dejdarovi ospravedlnil. Priznal sa, že v zlosti použil nesprávne slová. Doplnil, že je mu ľúto, že do kritiky Dejdara namočil režiséra Hynka Bočana: ,,Mám zlé svedomie, pretože som Hynka do toho vtiahol nevinne, napísal som to za nás dvoch. Dal som mu to na vedomie a on mi dal na vedomie, že by ma najradšej kopol do…," povedal Stránský pre Český rozhlas.
  • Slovná facka režisérovi. Predtým, ako sa objavila správa o ospravedlnení Dejdarovi, niekdajší pravicový premiér Mirek Topolánek (na snímke) zaútočil na svojom blogu na Bočana. Vypomohol si vulgarizmom. Napísal, že počas komunizmu nakrúcal ,,sračky" ako napríklad film Parta hic. Komédia z roku 1976 je o baníkoch, ktorí dostali príkaz piť mlieko v rámci prevencie. Keďže odmietajú, presvedčí ich predseda miestneho revolučného odborového hnutia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba