Chcem byť hlasom všetkých občanov, vyhlásil budúci prezident Zeman

Po sčítaní 99 percent volebných okrskov je jasné, že Miloš Zeman vyhral prezidentské voľby. Vyhral so ziskom 55 percent. Karel Schwarzenberg má 45 percent voličských hlasov. Informoval o tom spravodajský kanál Českej televízie ČT 24. Účasť na hlasovaní v druhom kole je pod 60 percentami.

26.01.2013 10:46 , aktualizované: 16:29
Zeman Foto:
Miloš Zeman bude českým prezidentom.
debata (170)

Obaja kandidáti predstúpili pred novinárov. „Ďakujem všetkým voličom, ktorí mi dali svoj hlas. Dovoľte mi, aby som ocenil pána Karla Schwarzenberga a zagratuloval mu k čestnému druhému miestu. Vážim si aj jeho voličov, lebo tak prejavili aktívne občianstvo. Chcem byť hlasom všetkých občanov,“ uviedol Miloš Zeman vo svojom prvom povolebnom prejave.

„Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí ma podporovali. Desať percent je značný rozdiel, vyhral Miloš Zeman, čo uznávam. Dúfam, že sa mu podarí byť dobrým prezidentom,“ vyhlásil Karel Schwarzenberg a uznal tak volebnú porážku.

Zemana prišli do centrály podporiť aj bývalí členovia jeho vlády

Volebný štáb Miloša Zemana si vybral za svoju centrálu Top Hotel Praha, kde si prenajal kongresovú sálu. Niekdajší premiér očakáva 400 hostí. K zemanovcom dorazil lobbista Miroslav Šlouf a spevák Daniel Hůlka. Prítomní sú aj niektorí bývalí ministri Zemanovej vlády. Informoval o tom český portál IDnes.cz Finančné náklady za sobotnú centrálu zemanovcov sú 300-tisíc českých korún.

Schwarzenberg bude mať sedem stoviek hostí

Pravicový konzervatívec Karel Schwarzenberg je vo svojej volebnej centrále v paláci Lucerna už od 13.00. Medzi prvými hosťami sa objavil režisér Jan Hřebejk s ministrom financií Miroslavom Kalouskom. „Voľba je stret východu a západu,“ povedal novinárom.

Pred dvoma týždňami sa Schwarzenbergov tím zdržiaval v Divadle Archa. „Lucernu sme vybrali preto, lebo priestorovo obmedzené Divadlo Archa už pre potreby druhého kola nevyhovovali,“ uviedol pre IDnes.cz Ondřej Vichnar zo štábu ministra zahraničia.

Očakáva sa, že Karel Schwarzenberg bude mať v Lucerne maximálne 700 hostí, vrátane podporovateľov a dobrovoľníkov z kampane. Jeho manželka Therese sa zdržiava vo vyhradenej reštaurácii Monarchie s bezbariérovým prístupom, keďže sa stále zotavuje z úrazu a má problémy s chôdzou.

170 debata chyba