Aj my sme boli oni, trvá Obama na imigračnej reforme

Jedenásť miliónov nelegálnych prisťahovalcov dostane nádej na americké občianstvo. Barack Obama je odhodlaný dotiahnuť do konca imigračnú reformu, ktorú sľuboval v predvolebnej kampani. Šance sú o to vyššie, že potrebu zmeny si okrem šéfa Bieleho domu uvedomujú aj republikáni, ktorí v čoraz menej bielej Amerike strácajú šance oslovovať voličov. Reforma sa však môže zadrhnúť na detailoch, ktorými sa prezidentov návrh líši od plánu legislatívcov.

31.01.2013 09:34
Barack Obama Foto:
Americký prezident Barack Obama
debata

„Som tu, pretože nastal čas na komplexnú reformu prisťahovalectva, vychádzajúcu zo zdravého rozumu,“ vyhlásil Obama v Las Vegas. „Nastal čas. Teraz je tá chvíľa. (…) Všetci vieme, že súčasný systém prisťahovalectva je zastaraný a nefunkčný. Je to systém, ktorý nás ťahá späť, namiesto toho, aby pomáhal našej ekonomike rásť a posilňoval našu strednú triedu.“

Obama navrhuje, aby predpokladaných 11 miliónov nelegálnych imigrantov dostalo jasnú cestu k občianstvu. Reforma počíta s posilnením ostrahy hraníc i s prísnejšími postihmi pre zamestnávateľov, ktorí prisťahovalcom bez povolení dávajú prácu. Imigranti, ktorí prejavia záujem o udelenie občianstva, sa budú musieť prihlásiť na úradoch – po tom, čo prejdú previerkami a dokáže sa ich bezúhonnosť, budú musieť zaplatiť pokutu za nelegálne prekročenie hranice, splatiť dane za obdobie, počas ktorého boli protiprávne v Spojených štátoch, dokázať znalosť angličtiny a až potom dostanú podmienečné povolenie na pobyt. Ich meno bude zaradené na koniec databázy za všetkých legálnych žiadateľov o pobyt.

„Znamená to, že to nebude rýchly proces, no bude to spravodlivý proces,“ tvrdí Obama. „Pozdvihne to týchto jednotlivcov z tieňa a dá im šancu prepracovať sa k zelenej karte a eventuálne k občianstvu,“ povedal s tým, že Amerika za svoj pokrok vďačí najmä prisťahovalcom. „Keď sa o tom rozprávame len abstraktne, diskusia ľahko skĺzne na úroveň ,my‘ proti ,nim‘. No veľa ľudí zabúda na to, že väčšina z ,nás‘ bola kedysi ,nimi‘. Zabúdame na to. A pritom je veľmi dôležité, aby sme nezabúdali na vlastné dejiny. Ak nie ste jedným z prvých Američanov, z pôvodných obyvateľov, tak ste sem odniekiaľ prišli,“ dodal Obama.

Imigračnú reformu, ktorá by legalizovala milióny prišelcov, navrhoval už prezident George W. Bush. Ten však nemal dostatok politického kapitálu, aby ju presadil. Republikánska strana sa odvtedy ostro postavila proti zmenám a jej taktikou bolo prísnejšie stráženie hranice, deportácie a strpčovanie života nelegálnym prisťahovalcom natoľko, aby radšej sami odišli. To síce pôsobilo na jadro republikánskej voličskej základne, no výsledkom sú volebné straty. V Amerike totiž čoraz viac rastie najmä hispánska menšina a väčšina nelegálnych prisťahovalcov pochádza z Latinskej Ameriky. Aj vďaka hlasom tejto menšiny Obama vyhral prezidentské voľby.

Viacerí republikánski senátori sa preto spojili s demokratickými kolegami a sami navrhli imigračnú reformu. Na rozdiel od prezidenta však v nej nie je cesta k občianstvu zaručená. Hoci by imigranti museli splniť všetky podmienky, tak ako v Obamovom návrhu, k podmienečnej legalizácii by došlo až po vyhlásení vlády, že hranice Spojených štátov sú už bezpečné. Rozdiel je aj v tom, že Obamov návrh pri spájaní rodín uznáva aj homosexuálne zväzky.

Obama vo svojom prejave varoval kongresmanov, že ak rýchlo neprídu s kompromisným návrhom, pošle do Kongresu svoj plán na okamžité hlasovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba