Oddýchnutý Miloš Zeman opäť vymenil Vysočinu za Prahu

Niekoľko dní potreboval novozvolený český prezident Miloš Zeman, aby nabral sily na blížiace sa prevzatie úradu hlavy štátu. Už po štvrtkovom návrate sa večer zúčastnil na rokovaní celorepublikového predsedníctva Strany práv občanov - zemanovci (SPOZ). Teda strany, ktorej je čestným predsedom.

01.02.2013 08:29
Zeman, prezident, voľby Foto:
Miloš Zeman
debata (7)

„Zatiaľ som prečítal dve knihy a dnes som umýval riad,“ hlásil ešte pred pár hodinami novinárom, ktorí celý čas neúspešne obliehali Zemanovu chalupu v Novom Veselí. Budúci hradný pán neotváral ani najbližším kamarátom. Všetky odkazy mu odovzdávali príslušníci jeho ochranky.

V najbližších hodinách pravdepodobne nielen na kamarátov, ale ani na knihy a poriadny spánok nebude mať Zeman čas. Podľa jeho okolia poradcovia hlavy štátu majú dohodnúť schôdzku s končiacim prezidentom Václavom Klausom. Má to byť začiatkom budúceho týždňa. Nezabúda sa ani na sťahovanie na Pražský hrad a riešenie ochranky pre Zemanovu dcéru aj manželku.

O ich ochranu Zeman už požiadal, čo denníku Právo potvrdil námestník policajného prezidenta Tomáš Kužel. A tak "prvú slečnu“, ako dcéru Kateřinu pasoval jej otec, budú sprevádzať muži ochranky v bezprostrednej blízkosti. V prípade dcéry o tom však musí rozhodnúť ešte minister vnútra Jan Kubice. Ráta sa však s jeho kladnou reakciou. "V prípade prvej dámy zatiaľ komunikujeme o nastavení intenzity ochrany,“ povedal Kužel.

Viaceré médiá pripomínajú, že vzťah Zemana s policajnými ochrancami je od začiatku komplikovaný. Budúca hlava štátu niekoľkokrát verejne tvrdo kritizovala príslušníkov špecializovaného útvaru. Práve nedôvera k nim je dôvodom, prečo sa okolo Zemana pohybujú aj pracovníci súkromnej bezpečnostnej agentúry.

Všeobecne sa očakáva, že o úrovni reprezentácie oboch dám po boku budúceho prezidenta sa ešte len bude rozhodovať. Úlohu prvej dámy bude síce plniť Zemanova manželka, ale na verejnosti sa bude po boku nového prezidenta objavovať aj dcéra Kateřina.

„Ešte tento týždeň plánujeme prerokovať ako si úlohy podelíme,“ povedala pre portál Novinky.cz Kateřina Zemanová, ktorá otcovi výdatne pomáhala už v predvolebnej kampani.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba