Stalingrad oslávil výročie prehliadkou i Putinovým prejavom

Rusko a najmä Volgograd si v sobotu pripomína 70. výročia sovietskeho víťazstva v stalingradskej bitke, ospevované ako obrat v druhej svetovej vojne.

02.02.2013 11:06 , aktualizované: 17:25
RUSSIA-STALINGRAD/ Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin položil veniec na pamätník hrdinom Stalingradskej bitky.
debata (378)

Mesto na Volge, ktoré sa pre túto príležitosť vrátilo k vtedajšiemu názvu a ozdobilo sa všadeprítomnými nápismi „Sláva hrdinom“, si už dopoludnia užilo vojenskú prehliadku aj s historickým tankom T-34. Ten pre túto príležitosť zišiel z podstavca pri múzeu bitky.

Osláv sa osobne zúčastnil aj prezident Vladimir Putin, ktorý vo svojom prejave tiež použil „ostro sledovaný“ výraz: „Stalingrad navždy zostane symbolom jednoty a neporaziteľnosti nášho ľudu!“ Bitka sa stala „príkladom jedného z najväčších hrdinstiev na svete“ aj prelomom nielen na východnom fronte, ale v celej vojne. A vraj aj jedinou bitkou, v ktorej „nehľadiac na strašné sovietske straty boli straty nepriateľa ešte vyššie“.

Ruské médiá teraz odhadujú, že počas viac ako polročných bojov Nemci a ich spojenci prišli o 1,5 milióna vojakov, zatiaľ čo Sovieti o 1,2 milióna. Do týchto počtov zahŕňajú aj ranených, nezvestných a zajatých, zatiaľ čo podľa iných údajov pri Stalingrade o život prišli asi dva milióny vojakov z oboch strán.

Mnoho ľudí tiež prišlo položiť kvety k večnému ohňu a pamätníku padlých na Mamajevovej mohyle, nevysokom pahorku, o ktorý sa na prelome rokov 1942 zvádzali kruté boje. Vo viac ako polročnej bitke o mesto, ktoré nieslo meno sovietskeho diktátora Josifa Stalina, padli asi dva milióny vojakov z oboch strán frontu a krv sa prelievala doslova o každý meter štvorcový. Boje ukončila až 2. februára 1943 kapitulácia posledných obkľúčených nemeckých jednotiek, sám veliteľ 6. armády, maršal Paulus, bol zajatý o dva dni skôr.

„Spomínam na priateľov, ktorí tu padli,“ povedal agentúre AFP osemdesiatdeväťroč­ný veterán Piotr Chaborovo, ktorý do Volgogradu / Stalingradu prišiel z Veľkého Novgorodu na severozápade krajiny. „Sú to skvelé oslavy. Je dôležité vychovávať mládež a vštepiť jej lásku k vlasti,“ dodala dvadsaťšesťročná Taťjana.

K vlastenectvu má viesť zrejme aj ukážka vojenskej techniky v podobe tanku T-90, obrneného vozidla tigra či nástupca legendárnych „Kaťuší“, raketometu Tornado na Námestie padlých.

A k vlastenectvu burcoval vo svojom prejave aj sám Putin, ktorý tentokrát oceňoval nielen zmužilosť sovietskych vojakov, ale aj civilistov, ktorí sa v meste snažili prežiť. „Kým sme oddaní Rusku, svojmu jazyku, kultúre, svojim koreňom a našej národnej pamäti, do tej doby je Rusko neporaziteľné,“ zdôraznil.

Dlhodobo sociologické prieskumy potvrdzujú, že hrdosť na vojnové víťazstvo zjednocuje názory väčšiny Rusov.

V meste kvôli príchodu Putina platili mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ešte pred príchodom šéfa štátu miestne médiá tvrdili, že „policajti majú každý krok pod kontrolou“.

Oslavy zakončí slávnostný ohňostroj s delostreleckými salvami.

378 debata chyba