Diabla z Ramádí si smrť našla na americkej strelnici

Na pažbe má najviac zárezov zo všetkých amerických vojakov, no tentoraz stál na nesprávnej strane hlavne. Legendárneho amerického ostreľovača Chrisa Kyla zastrelil v americkom Texase ďalší veterán irackej vojny. Motív činu nie je známy.

04.02.2013 11:17
ostreľovač, snajper, chris kyle Foto: ,
Legendárny americký snajper Chris Kyle.
debata (19)

„Je to šok. Je neuveriteľné, že po tom všetkom, čo zažil v Iraku, sa Chrisov život skončil takto,“ komentoval tragédiu Scott McEwen, ktorý Kylovi pomáhal s písaním biografickej knihy Americký snajper (Viac o knihe Americký ostreľovač).

Tridsaťosemročný Texasan bol v Iraku na štyroch misiách. Pôvodne pracoval ako jazdec na rodeu, no po zranení vystriedal krotenie rozzúrených zvierat za rovnako adrenalínovú činnosť, ktorá si však vyžadovala omnoho viac trpezlivosti. Ako člen elitnej jednotky amerického vojenského námorníctva Kyle v Iraku ďalekonosnou streľbou chránil svojich spolubojovníkov pred nepriateľom.

Jeho prvou obeťou bola teroristka, ktorá sa blížila ku skupine členov námornej pechoty s granátom v ruke. Najviac uznania medzi kolegami si však vyslúžil v roku 2008, keď na vzdialenosť viac ako dva kilometre zasiahol muža chystajúceho sa odpáliť raketu na americký konvoj.

Americké ozbrojené sily Kylovi pripisujú 160 potvrdených zabití, hoci ostreľovač vo svojej životopisnej knihe tvrdí, že presných zásahov mal vyše dvesto. Medzi spolubojovníkmi si vyslúžil prezývku Legenda za strach, ktorý rozsieval v radoch nepriateľa. Irackí ozbrojenci bojujúci proti americkým vojakom ho volali Diabol z Ramádí a na jeho hlavu vypísali odmenu 20-tisíc a neskôr až 80-tisíc dolárov.

„Po zabití tých prvých to už ide jednoducho,“ napísal v knihe. „Nemusím sa na to psychicky pripravovať. Pozriem sa do zameriavača, umiestnim kríž na cieľ a zabijem nepriateľa skôr, ako on zabije mojich ľudí,“ tvrdil Kyle, ktorého vyznamenali dvoma striebornými a piatimi bronzovými hviezdami.

Výčitky svedomia ostreľovača netrápili. „O každom, koho som zabil, som pevne presvedčený, že bol zlý. Keď sa dostanem pred božiu tvár, budem sa zodpovedať z mnohých vecí, no zabitie kohokoľvek z tých ľudí medzi nimi nebude,“ vyhlasoval.

19 debata chyba