Nemci považujú opisovanie za vážne zlyhanie. Ministerka prišla o doktorát

Rada filozofickej fakulty univerzity v Düsseldorfe odobrala doktorský titul nemeckej ministerke školstva Annette Schavanovej, ktorá je podozrivá z opisovania vo svojej dizertačnej práci. Po šesťhodinovom rokovaní rady to oznámil jej predseda Bruno Bleckmann.

06.02.2013 09:55 , aktualizované: 13:46
Schavanová, Merkelová Foto: ,
Nemecká ministerka školstva Annette Schavanová (vľavo) a nemecká kancelárka Angela Merkelová debatujú počas schôdze parlamentu.
debata (21)

Pre blízku spolupracovníčku kancelárky Angely Merkelovej to môže znamenať jej koniec vo vláde. Právny zástupca ministerky Schavanovej už oznámil, že rozhodnutie rady napadnú na súde.

Ministerka od minulého roku čelí obvineniu, že vo svojej práci, ktorú predložila v roku 1980, zle citovala a uvádzala nesprávne pramene. Schavanová síce pripustila niektoré „chyby, ktoré vznikli ponáhľaním sa“, podozrenie z úmyselného podvádzania pri písaní vedeckej práce však rezolútne odmietla.

Fakultná rada univerzity sa však zhodla, že „vtedajšia doktorandka v celej dizertačnej práci systematicky a zámerne uvádzala myšlienky, ktoré v skutočnosti nepochádzali od nej“. Rada v práci objavila „úmyselný zámer podvádzať“.

Za odobratie titulu hlasovalo dvanásť členov grémia, dvaja boli proti a jeden sa zdržal. Schavanová, ktorá sa rokovania nezúčastnila, pretože je pracovne v Južnej Afrike, môže rozhodnutie do jedného mesiaca napadnúť na správnom súde v Düsseldorfe. Jej advokát už oznámil, že tak aj urobí.

„Rozhodnutie rady je výsledkom nesprávneho konania a vecne je protiprávne,“ uviedla právna kancelária, ktorá ministerku v spore zastupuje. „K žiadnemu podvodu nedošlo,“ zdôraznila vo svojom vyhlásení. Súdne konanie môže trvať mesiace a proti verdiktu je možné sa ďalej odvolávať. Politický osud Schavanovej je napriek tomu len niekoľko mesiac pred jesennými parlamentnými voľbami veľmi neistý.

Merkelová až doteraz za bývalou podpredsedníčkou svojich kresťanských demokratov (CDU) stála, podľa nemeckých médií je však len ťažko predstaviteľné, aby ministerka zodpovedná za vedu a školstvo po strate titulu mohla zostať vo funkcii. Svojim odchodom by rozšírila rady politikov, ktorí pre opisovanie vo vedeckej práci prišli o kreslo.

K najvyššie postaveným „obetiam“ týchto afér patrí bývalý maďarský prezident Pál Schmitt, ktorý z funkcie odstúpil v apríli minulého roka po tom, čo mu domovská Semmelweisova univerzita odobrala doktorský titul. O titul doktora práv prišiel pred dvoma rokmi aj vtedajší populárny nemecký minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg.

Ministerka rezignovať nechce

Annette Schavanová odmietla rezignovať po tom, ako jej pre údajné plagiátorstvo odobrali doktorský titul. Zároveň oznámila, že sa voči tomuto rozhodnutiu odvolá. Schavanová je už druhým členom vlády kancelárky Angely Merkelovej, ktorý prišiel v súvislosti s podvádzaním o titul.

Bývalý minister obrany Karl-Theodor zu Guttenberg musel odstúpiť zo svojho postu v roku 2011 po tom, čo sa dostalo na verejnosť, že veľké časti svojej dizertačnej práce skopíroval. Opoziční politici tvrdia, že Schavanová sa teraz ako ministerka školstva nachádza v neobhájiteľnej pozícii a musí odstúpiť.

21 debata chyba