Pápežovi na penzii musí cirkev ešte len vymyslieť úlohy

Slovák Miroslav Konštanc Adam je rektorom Pápežskej univerzity sv. Tomáša Akvinského (Angelicum) v Ríme. O odstúpení pápeža Benedikta XVI. sa expert na kánonické právo dozvedel včera priamo na sekretariáte školy.

12.02.2013 12:00
Miroslav Konštanc Adam Foto: ,
Miroslav Konštanc Adam v rozhovore so svojimi študentmi.
debata (9)

Spolu s kolegami s prekvapením sledovali prvé správy v médiách. „Najskôr sme tomu ani nechceli veriť, viete, občas sa von dostane nejaká neoverená informácia,“ povedal Adam v telefonickom rozhovore pre Pravdu.

Hovorilo sa v posledných dňoch v cirkevných kruhoch v Ríme o takejto možnosti? Alebo to bol pre vás šok?

Šok nie, skôr prekvapenie. Podľa legislatívy však na to má pápež právo. Je to legitímne a iste to urobil po dôkladnom zvažovaní, dlhej modlitbe a asi sa radil aj s najbližšími. Pri takomto akte sa však Svätý Otec musí zaručiť, že tak urobil úplne slobodne a dobrovoľne, že nejde o prevrat. A tiež musí mať závažné dôvody.

V súvislosti s Benediktom XVI. sa spomínajú najmä zdravotné ťažkosti…

Viem, že Svätý Otec netrpí nijakou vážnou chorobou, takže som sám zvedavý, čo sa v ďalších dňoch dozvieme. Vo veku 85 rokov mohlo ísť o rôzne ťažkosti. Uvidíme.

Rozhodne to nie je bežný postup.

Také prípady sa však už stali, naposledy legitímny pápež odstúpil v roku 1294, bol to Celestín V. Pápež odstúpil aj v roku 1415, ale vtedy bola pápežská schizma a ťažko povedať, ktorý bol vlastne legitímny. V každom prípade máte pravdu v tom, že to nie je bežné. Nestalo sa to už niekoľko storočí. Takže žijeme v prevratnej dobe.

Čo bude podľa vás ďalej?

Predpokladám, že Svätý Otec nebude chcieť, aby po jeho odstúpení nasledovalo dlhé obdobie bez nového pápeža. Aj preto to zrejme oznámil s takýmto predstihom, aby kardináli voliči mali čas zorganizovať si cestu do Ríma na konkláve. Teoreticky by sa voľba mohla konať aj hneď druhý deň po jeho rezignácii.

Aký bude ďalší osud pápeža Benedikta XVI.?

Kánonické právo nemá celkom vyriešenú otázku, čo bude robiť pápež, ktorý odstúpil. Ako bude oblečený, kde bude bývať, ako ho budú titulovať, aké bude mať úlohy a tak ďalej. Na vedení cirkvi preto ostáva, aby čo najrýchlejšie vyriešilo tieto praktické, no veľmi dôležité otázky.

Čo odstúpenie Svätého Otca znamená pre celú cirkev?

Nemusíme v tom hľadať nejaké tajomstvo, mystérium či znamenie. Rozhodol sa tak urobiť a my toto jeho legitímne právo akceptujeme.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba