Strelec trafil Usamu bin Ládina do čela

V posledných sekundách života vyzeral vraj Usama bin Ládin zmätene. Držal pred sebou jednu zo svojich žien a usiloval sa schmatnúť samopal AK 47, ktorý ležal na poličke. Tvrdil to americkému časopisu Esquire člen komanda, ktoré zlikvidovalo lídra hnutia Al Kajdá v noci na 2. mája 2011 v pakistanskom Abbottábáde.

13.02.2013 09:28
debata (9)

Tridsaťpäťročný Strelec (pod takým menom poskytol rozhovor v snahe ostať v anonymite) je dnes už na „dôchodku“. Nemá vraj žiadnu ochranku ani osobitný dôchodok či zdravotné poistenie. Na Ládina vystrelil ešte jeden z členov komanda Team 6. Posledné a rozhodujúce „slovo“ mal však Strelec, ktorý ako prvý vtrhol do spálne.

„Vyzeral zmätene. Bol vyšší, ako som čakal. Na hlave mal čiapku a nezdalo sa mi, že by bol zasiahnutý predchádzajúcou streľbou na chodbe. Držal pred sebou ženu, možno ako štít, neviem,“ dodal Strelec. „Bol to určite on… V prvej chvíli som si uvedomil, že je vychudnutý, vysoký a má krátke fúzy, všetko naraz… Mal pletenú čiapku a skoro vyholenú hlavu, akoby mal vojenský strih. Spomínam si, že som to všetko zaregistroval naraz,“ povedal Strelec.

„V rovnakej sekunde som ho zastrelil. Dostal dve rany do čela. Bum! Bum! Pri druhej rane už padal. Zosunul sa na podlahu pri posteli, kde som ho trafil opäť do rovnakého miesta,“ spomína člen komanda. „Sledoval som, ako naposledy vydýchol.“

Trvalo to vraj iba 15 sekúnd. Strelec pripustil, že „stvrdol“, ale do reality ho vrátil rozkaz skontrolovať ostatné izby a odniesť počítače a spravodajské materiály. Počas nácviku operácie väčšina členov komanda rátala, že v nej zahynú. Napísali preto rozlúčkové listy príbuzným. Strelec si vraj na akciu kúpil slnečné okuliare Prada za 350 dolárov. Aby podľa jeho slov „zomrel trochu štýlovo“. Po návrate z misie dal zásobník zo svojej zbrane – bez troch nábojov – agentke CIA, ktorá mala na starosti prenasledovanie bin Ládina.

Strelec poprel, že akciu pre zlé počasie odložili o deň. Pôvodne akciu naplánovali na chvíľu, keď bola vo Washingtone tradičná výročná večera politikov so spravodajcami akreditovanými v Bielom dome. Bolo by vraj podozrivé, ak by toľko politikov odrazu opustilo sálu. Podľa časopisu Esquire Strelec nemá po 16 rokoch služby ani zdravotné poistenie, pretože mu chýbali ešte štyri roky. Aj dnes sa vraj bojí o svoju bezpečnosť a deťom poradil, aby sa v prípade útoku schovali vo vane.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba