Obama prekvapil: hovoril o všetkom

Namiesto jednej vízie zoznam tisíca drobných i väčších problémov. Barack Obama vo svojom prejave o stave Spojených štátov spomenul takmer všetko, čím Amerika prechádza.

14.02.2013 10:00
obama, biden. boehner, prejav Foto: ,
Americký prezident Barack Obama predniesol správu o stave únie.
debata (3)

Šéf Bieleho domu vo viac ako hodinovej reči hovoril o ekonomike i ekológii, zvyšovaní daní i znižovaní výdavkov či strelných zbraniach v USA i jadrových v KĽDR. Spojené štáty sú však podľa neho už na dobrej ceste von z krízy.

„Spoločne sme odstránili trosky krízy a s obnovenou dôverou môžeme vyhlásiť, že stav našej únie je silnejší,“ povedal americký prezident.

Veľkú časť tradičného výročného prezidentského bilancovania venoval šéf Bieleho domu domácej ekonomike. Hoci nezamestnanosť sa stále neriadi predvolebnými sľubmi a v poslednom štvrťroku sa spomalil aj hospodársky rast, Obama verí, že rast strednej triedy potiahne celé americké hospodárstvo. „Rastúca ekonomika, ktorá vytvára dobré pracovné miesta pre strednú triedu, musí byť Polárkou, podľa ktorej sa naše úsilie bude riadiť,“ vyhlásil Obama.

Neústupčivý prezident

Ekonomiku majú naštartovať mohutné investície. Prezident však hneď nato upokojoval amerických konzervatívcov, že to nebude znamenať ďalšie zadlžovanie. „Opakujem – nič z toho, čo dnes navrhujem, nezvýši náš deficit ani o desať centov. Nepotrebujeme rozsiahlejšiu vládu, ale inteligentnejšiu, ktorá si vie určiť priority a investuje do širokého rastu,“ zdôraznil. V zahraničnopo­litickej časti prejavu sa venoval Severnej Kórei a varoval Pchjongjang, aby sa zriekol ďalších jadrových pokusov. Oznámil aj pokračovanie sťahovania amerických vojakov z Afganistanu či zámer presadiť rozsiahlu imigračnú reformu.

„Najväčším prekvapením Obamovho prejavu bolo to, že hovoril o všetkom,“ zhodnotil prezidentove slová politológ Steven Greene zo Severokarolínskej univerzity. „Sotva existuje téma, ktorú americkí liberáli podporujú, aby sa o nej prezident nezmienil. Zvlášť veľkú vášeň a dôraz bolo vidno, keď hovoril o regulácii strelných zbraní. Toto je téma, ktorú bude preňho pomerne zložité presadiť, no podľa tónu prejavu sa dá usudzovať, že je odhodlaný neustupovať,“ povedal pre Pravdu odborník na americkú politiku.

Podľa Greena bol Obamov prejav odvážnejší ako posledné dve správy o stave únie. Prezident, povzbudený víťazstvom vo voľbách, sa podľa neho nedal zastrašiť ani rizikom, že republikánmi ovládaná dolná komora Kongresu bude jeho návrhy torpédovať.

Piata správa

Pre Obamu to bola prvá správa o stave únie, pri ktorej sa nemusel obávať o svoje znovuzvolenie, a celkovo piata. To sa na nej podľa viacerých komentátorov prejavilo.

„Obama ako vždy predniesol silný a zručne vystavaný prejav,“ myslí si John Pitney z Claremontskej McKennovej vysokej školy. „No obsahom nepriniesol nič nové. To býva v tomto štádiu prezidentovania problém so správami o stave únie. Po štyroch rokoch a tisícoch prejavov je už zložité vymyslieť niečo, čo ešte prezident nepovedal,“ zhodnotil pre Pravdu Obamove slová politológ.

Podľa odborníka na politickú komunikáciu Allana Loudena sa už z tradičného prejavu stal samostatný politický proces, ktorý je súčasťou neustávajúcej kampane na formovanie verejnej mienky. „Skôr ako zmrazenie verejnej mienky v jednom dramatickom momente je obsahovým plátnom, na ktoré sa premietajú prebiehajúce politické bitky,“ opísal pre Pravdu význam prejavu. „Obamova správa, tak ako ostatné správy, nie je nezabudnuteľná. Od tých predchádzajúcich sa líši najmä politickým ovzduším obdobia bez blížiacich sa volieb, v akom bola prednášaná,“ povedal Louden, ktorý pôsobí na Wakeforestskej univerzite.

Ak chce Obama niečo dosiahnuť, musí sa poponáhľať. O dva roky, po polčasových kongresových voľbách, sa už bude čakať na ďalší súboj o Biely dom a jeho pozícia zoslabne. Aj preto začal prezident druhé funkčné obdobie zostra.

„Bol to prejav, kde silné víťazstvo z novembrových volieb Obama využil na pretláčanie tém, ktoré sú kľúčové preňho ako šéfa ozbrojených síl aj ako hlavného hráča vo Washingtone,“ hodnotí správu politológ David McCuan zo Sonomskej univerzity. Obama sa podľa neho opäť prihováral najmä skupinám, ktoré ho do Bieleho domu dostali. Jeho plán však môže naraziť na realitu.

„Bol to odvážny, rozsiahly ťah proti republikánom na všetkých frontoch,“ tvrdí McCuan. „Prišiel však vo chvíli, keď prezident na presadenie svojich zámerov potrebuje aj časť republikánskych hlasov. Bude zaujímavé sledovať, dokedy mu tento prístup vydrží,“ povedal pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba