Pápež rozprával anekdoty z koncilu

Rozlúčkové turné pápeža pokračuje. Benedikt XVI. sa včera zrejme naposledy stretol aj so svojimi priamymi podriadenými. Svätý otec, ktorý je nielen hlavou celej katolíckej cirkvi, ale i rímskym biskupom, prijal kňazov z rímskych farností.

15.02.2013 14:00
Pápež Benedikt XVI. Foto: ,
debata (3)

Očakáva sa, že Benedikt sa teraz stiahne z verejného života až do vystúpenia v predvečer svojho oficiálneho odstúpenia. Talianske médiá medzitým zverejnili ďalšie špekulácie o tom, čo pápeža k jeho prekvapujúcemu kroku primalo.

„Pápež už vedel, že nemá fyzickú silu, aby znášal takéto dlhé cesty,“ povedal pre taliansku La Stampu nemenovaný duchovný, ktorý Benedikta minulý rok sprevádzal na ceste do Mexika a na Kubu. „Nezvládal zmenu časových pásiem ani bremeno verejných vystúpení,“ tvrdí duchovný. To, že rozhodnutie odísť v pápežovi skrslo práve po ceste do Latinskej Ameriky, potvrdil aj editor vatikánskeho denníka L'Osservatore Romano.

Zdroj La Stampy opisuje, ako sa Benedikt počas cesty v noci zranil. „Ráno vstal a na vlasoch mal krv. Jeho pomocníci zisťovali, čo sa stalo. Pápež povedal, že nespadol, len sa udrel. Šiel v noci na záchod a keďže bol v neznámom prostredí, nevedel, kde je vypínač. Pohyboval sa preto potme,“ píše taliansky denník.

Napriek tomu, že zranenie nebolo vážne a nevyžiadalo si takmer žiadne ošetrenie, osobný lekár pápeža upozornil na veľkú záťaž, ktorú pre hlavu katolíckej cirkvi dlhé cesty predstavujú.

Reformátor Ratzinger

Svoj vek a nedostatok síl Benedikt spomenul aj pred kňazmi rímskej diecézy, ktorých včera privítal. „Vzhľadom na stav, vyplývajúci z môjho veku, som si nemohol pripraviť veľký prejav, aký sa možno odo mňa očakával,“ povedal stovkám kňazov, ktorí jeho vystúpenie často prerušovali aplauzom. „Radšej teda budem hovoriť o Druhom vatikánskom koncile, tak ako som ho zažil,“ povedal.

Koncil, ktorý prebiehal v prvej polovici šesťdesiatych rokov, je považovaný za krok k modernizácii cirkvi. Pápež, ktorý sa na ňom zúčastnil ako mladý teologický expert, pred kňazmi svojej diecézy s úsmevom spomínal na svoje zážitky. Benedikt, ktorého mnohí neprajníci označujú za príliš konzervatívneho až spiatočníckeho, začal anekdotou z čias, keď ho vinili z opaku. Joseph Ratzinger, ešte ako profesor na univerzite v Bonne, napísal projekt o modernizácii cirkvi. Kolínsky kardinál Josef Frings ho potom predniesol na konferencii s názvom Koncil a svet moderného myslenia. Kardinála neskôr pre projekt pozvali do Ríma, kam odchádzal s malou dušičkou a obavou, že pre Ratzingerove nápady príde o kardinálsky klobúk. Opak však bol pravdou a úspech Benediktovi priniesol miesto konzultanta a experta na Vatikánskom koncile.

Najdôležitejší dôchodca Vatikánu

Benedikt XVI. naposledy predstúpi pred verejnosť na veľkej audiencii 27. februára a deň na to z úradu odíde. Pápež už oznámil, že sa utiahne do pápežského letného sídla a po rekonštrukcii kláštora Mater Ecclesiae bude tráviť svoje dni tam. Hoci cirkev ešte verejne nedala najavo, akú úlohu v nej bude odchádzajúci pontifex zohrávať, viacerých odborníkov pápežov výber zarazil. „Osobne si myslím, že to bola chyba,“ domnieva sa americký jezuita a odborník na cirkev Thomas Reese. „Vatikán bude po zvolení patriť novému pápežovi a ak chce kardinál Ratzinger bývať v kláštore vo Vatikáne, mal by mať pápežov súhlas,“ uvažuje Reese.

Rovnako dospel aj k názoru, že Benedikt XVI. na dôchodku už nebude verejne činný. „Pravdepodobne bude spokojný s tým, že môže sedieť pri krbe vo svojej knižnici a študovať teologické knihy,“ tvrdí Reese. „Ak by chcel verejnú rolu, zostal by pápežom. Otázkou zostáva, či by sa mal verejne vyjadrovať alebo publikovať. Čokoľvek, čo povie alebo napíše, budú totiž médiá dôkladne skúmať a hľadať, či to nie je v protiklade s vyjadreniami novej hlavy cirkvi. Hoci principiálne mu ako akémukoľvek kardinálovi na dôchodku nič nebráni publikovať, v praxi to môže viesť k zmätkom. Médiá sa to budú snažiť zneužiť a pre cirkev nebude zdravé počúvať vyhlásenia typu nový pápež tvrdí toto, no Benedikt niečo iné,“ domnieva sa americký jezuita.

Čierny pápež

Benedikta XVI. nahradí na čele cirkvi iný pápež a objavili sa špekulácie, že by zbor kardinálov mohol túto funkciu vložiť do rúk Neeurópanovi. Až dve tretiny z vyše miliardy katolíkov dnes totiž pochádzajú z Afriky, Latinskej Ameriky a Ázie.

Podľa ghanského arcibiskupa však cirkev ešte na čierneho pápeža nedozrela. „Nehovorím, že cirkev je rasistická, ale sú isté vnímania a náznaky, ktoré naznačujú, že ak zvolí za pápeža človeka z tretieho sveta, bude sa s tým vyrovnávať,“ povedal pre agentúru Reuters arcibiskup Matthias Kobena Nketsiah. „Veľmi by som si takú voľbu želal, ale stojím nohami pevne na zemi. Bol by to zázrak,“ dodal.

Rozhovor s portrétistkou pápežov

Natalia Carkovová je ruská maliarka, pravoslávna veriaca, ktorá tvorí umelecké diela pre katolícku cirkev. Rodáčka z Moskvy je oficiálna portrétistka Vatikánu. Maľovala obrazy Jána Pavla II. aj odstupujúceho pápeža. „Mala som to šťastie pracovať s Benediktom XVI., dôkladne ho spoznať ako pontifika i človeka,“ povedala pre Pravdu. „V podvedomí som mala takú predtuchu,“ poznamenala o jeho abdikácii. Rozhovor s Carkovovou o jej stretnutiach s pápežmi i o záhadnej príhode, ktorá sa udiala po tom, čo Jána Pavla II. kreslila na smrteľnom lôžku, si prečítajte si v sobotu vo víkendovej prílohe denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba