V Taliansku sa bojuje aj Merkelovou

O Taliansku zaryto mlčí a nepodporila žiadneho z kandidátov. Nemecká kancelárka je napriek tomu dôležitým hráčom pred nedeľňajšími a pondelkovými parlamentnými voľbami.

22.02.2013 08:16
Merkelova, Monti Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a taliansky dosluhujúci premiér Mario Monti na archívnej snímke. Monti vyhlásil, že Merkelová si neželá vládu ľavice, neskôr však vysvetlil, že tým len vyvracal obvinenia Silvia Berlusconiho o Merkelovej požehnaní koalície socialistov s centristami.
debata

V Taliansku neveľmi populárnu Angelu Merkelovú na kampaň zneužíva pravica, ľavica i dosluhujúci premiér Mario Monti. Kým terčom výpadov je paradoxne mlčiaca kancelárka, ostatní nemeckí politici neveľmi skrývajú, že víťazstvo expremiéra Silvia Berlusconiho by pre nich bolo katastrofou.

Montiho kľučkovanie

„Merkelová sa bojí konsolidácie ľavicových strán, zvlášť teraz, keď je volebný rok aj v Nemecku,“ vyhlásil prekvapujúco Monti. „Nemyslím si, že by si želala, aby talianska ľavica bola vo vláde,“ povedal dosluhujúci taliansky premiér.

Montiho slová vyvolali veľký rozruch a centristický politik ich musel následne dovysvetľovať. Šéf úradníckej vlády, ktorý vytiahol Taliansko z najväčšej krízy, vraj len reagoval na slová svojho predchodcu Silvia Berlusconiho.

Expremiér Talianov presviedčal, že Merkelová už dala tichý súhlas na vytvorenie koalície ľavicových strán a Montiho centristického bloku. „Východná byrokratka“, ako ju Berlusconi označil, je v Taliansku neobľúbená pre jej presadzovanie politiky šetrenia a nátlak na rizikové ekonomiky eurozóny, aby niečo robili so svojimi financiami. To sa v praxi v Taliansku prejavilo zvýšením daní a poklesom životnej úrovne.

Monti priznal, že sa s Merkelovou na tému volieb nerozprával a že jeho tvrdenie o postoji kancelárky k možnej vláde Piera Luigiho Bersaniho je len jeho domnienka. „Len som chcel vyvrátiť Berlusconiho slová a povedať, že sú nielen nepravdivé, ale aj úplne nepravdepodobné,“ vysvetlil Monti. „Len chránim Merkelovú pred obvineniami zo zasahovania do volieb, ktoré jej Berlusconi pripisuje,“ dodal s tým, že obvinenia zo spolčenia Merkelovej s ľavicou sú paradoxné, keďže šéfka nemeckej vlády patrí do rovnakej politickej rodiny ako Berlusconi.

Odkazy z Nemecka

Nemecká kancelárka si je vedomá toho, že akýmikoľvek vyjadreniami o Taliansku by mohla narobiť viac škody ako úžitku. Berlín preto oficiálne mlčí. „Je na Talianoch, aby si vybrali svoju vládu,“ povedala Merkelová pre denník Straubinger Tagblatt. „Nebudem dávať odporúčania ani špekulovať,“ dodala v jednom z najkonkrétnejších vyjadrení.

Ostatní nemeckí politici si však svoje názory nenechávajú pre seba. Berlusconiho ich odporúčania veľmi tešiť nemôžu. „Samozrejme, nechceme sa pliesť do talianskych volieb,“ dodal aj šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle. „Myslíme si však, že ktokoľvek zostaví novú vládu, mal by pokračovať v proeurópskom kurze a potrebných reformách,“ povedal bez menovania. Je známe, že Berlusconi naháňa hlasy sľubmi o rušení bolestivých reforiem a euroskeptickou rétorikou.

Ešte priamejší bol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble, hoci ministerstvo neskôr jeho slová poprelo. „Silvio Berlusconi môže byť efektívny stratég v kampani,“ povedal Schäuble v rozhovore pre taliansky magazín L'Espresso. „Ale Talianom by som radil, aby neopakovali svoje chyby a nevolili ho.“

Ak má Silvio Berlusconi pocit, že nemá medzi ostatnými európskymi politikmi veľa priaznivcov, zrejme sa nemýli. Úplne otvorene to povedal šéf Európskeho parlamentu, socialista Martin Schulz. „Berlusconi už poslal Taliansko strmhlavo k zemi nezodpovedným správaním vo vláde i osobnými eskapádami,“ povedal Schulz pre nemecký denník Bild. „Vo voľbách ide o veľa, napríklad o to, aby Taliansko neprišlo o dôveru, ktorú získal Monti. Som si istý, že Taliani zvolia dobre,“ povedal Schulz.

V tomto prípade je nevraživosť osobná, Schulz sa dostal do sporu s Berlusconim aj v minulosti. Taliansky expremiér po kritike vyhlásil, že nemecký socialista by sa mohol zúčastniť na nakrúcaní filmu z druhej svetovej vojny, pretože úloha dozorcu v nacistickom koncentračnom tábore by pre neho bola ako stvorená.

Kupovanie hlasov

Zo zahraničnej kritiky si však Berlusconi nič nerobí a plne sa sústredí na domáci front. Posledné zverejnené prieskumy verejnej mienky ukazovali, že jeho pravicový blok doťahuje náskok ľavice. Expremiér preto neváha v posledných dňoch nasadiť zbrane veľkého kalibru. Státisícom talianskych domácností napríklad jeho strana rozposlala šeky na vrátenie dane z nehnuteľnosti.

Montiho opatrenie na skrotenie dlhov a deficitu, 0,4-percentná daň z hodnoty nehnuteľnosti, je medzi Talianmi veľmi nepopulárne. Berlusconi vycítil šancu a voličom sľubuje, že daň zruší a dokonca už zaplatené peniaze vráti.

Úradne vyzerajúci list, ktorý si Taliani našli v schránkach, sľubuje, že v prípade víťazstva „dostanú peniaze buď na účet, alebo dokonca v hotovosti na poštách“. Podľa Berlusconiho súperov však ide o kupovanie voličov a expremiér podľa nich porušil niekoľko zákonov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba