Berlusconi to s Talianmi vie

Priviedol Taliansko na pokraj krachu. Namiesto ekonomiky riešil bunga bunga. S úsmevom na tvári urážal zahraničných politikov. Odsúdili ho za korupciu a zneužívanie moci a ďalším verdiktom sa vyhol len vďaka ohýbaniu zákonov a premiérskej imunite.

25.02.2013 08:32
Berlusconi Foto: ,
Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi podľa prieskumov skončí vo voľbách na druhom mieste.
debata (6)

Silvio Berlusconi má však napriek tomu v talianskej politike stále silné slovo. Po stiahnutí sa do ústrania sa jeho strana Ľud slobody v prieskumoch potácala na hranici nepodstatnosti, ale po jeho návrate znova bojovala o víťazstvo vo voľbách, ktoré sa konali včera a dnes.

„Sú tri hlavné dôvody Berlusconiho úspechu,“ tvrdí James Walston, odborník na taliansku politiku. „Solídna konzervatívna väčšina Talianska, Berlusconiho zdroje a rozdrobená opozícia. Po väčšinu dvadsiateho storočia až dodnes sa väčšina Talianov hlási ku konzervatívnym hodnotám a len zriedka pustila k moci stredoľavú vládu. Berlusconi veľmi často čerpá z tohto zdroja, ktorý tu je ustavične prítomný. V minulosti strašil Talianov komunistami, dnes je to súčasná radikálna ľavica,“ vysvetľuje Walston na svojom blogu.

Úspešný podnikateľ a mediálny magnát navyše podľa neho má zdroje, vďaka ktorým dokáže svoj odkaz dostať priamo k voličom. Hoci čoraz väčšiu úlohu zohráva internet a sociálne siete, ktoré stoja napríklad za úspechom populistu Beppeho Grilla, sieť Berlusconiho televízií a spriaznených denníkov má stále nezanedbateľný vplyv. Expremiér ich navyše vie dokonale využiť.

„Ľavica, stredoľavé strany a strany stredu sa navyše v minulosti a ešte i dnes utápali v nekonečných vzájomných šarvátkach. Berlusconi, naopak, dokázal zjednotiť pravicu, ktorá bola bez neho ešte roztrieštenejšia ako jej súperi,“ analyzuje Berlusconiho recept Walston. Po roku v ústraní, sužovaný viacerými súdnymi procesmi, obvinený z plateného sexu s neplnoletou prostitútkou, Berlusconi po návrate do veľkej politiky viditeľne pookrial. Talianom opäť ponúkol veľké sľuby. Ten o vytvorení štyroch miliónov pracovných miest síce neskôr stiahol, keďže v Taliansku sú necelé tri milióny nezamestnaných, boduje však sľubom o zrušení nepopulárnej dane z nehnuteľnosti a dokonca vrátení už zaplatených peňazí.

„Berlusconi nie je svätý a všetci to vieme,“ citovala britská BBC Lucu Ferriho, ktorý „Rytiera“, ako znie Berlusconiho prezývka, volí. „Ale nebojí sa bojovať a riskovať. To je Berlusconi. Nemá strach. Okrem toho je jediný, kto vie, ako hovoriť s ľuďmi o ich skutočných problémoch,“ vysvetľuje, prečo napriek škandálom zostáva lídrovi pravice verný.

Podľa Walstona je Berlusconiho teatrálny prístup nezanedbateľnou časťou jeho úspechu, hoci stále menšou. „Najmä muži ho obdivujú pre jeho životný štýl. Čím je starší, tým má menej vrások, viac vlasov a žien. Ale zároveň je čoraz viditeľnejší jeho hrubý mejkap a ženy sú čoraz nevkusnejšie,“ tvrdí Walston. Odborník na taliansku politiku pripomína, že Berlusconiho Taliansko je krajinou, kde sú pravidlá ohybné, aspoň pre „šikovných“, čo môže byť pre časť voličov prijateľnejšie, ako nuda dodržiavania pravidiel, sľubovaná Mariom Montim a Pierom Luigim Bersanim.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba