Kardináli sa radia o voľbe

Okno Apoštolského paláca vo Vatikáne zostalo včera po ôsmich rokoch zatvorené. Pápežský štát zažil prvú nedeľu bez svojej hlavy po tom, čo Benedikt XVI. vo štvrtok vyzul červené črievice a odišiel na dôchodok. Už dnes sa však chodby vatikánskych budov zaplnia čulým ruchom.

04.03.2013 08:36
Vatikán, kardináli Foto: ,
Kardináli sa schádzajú v Ríme, kde budú neskôr vyberať následníka Benedikta XVI. Na ilustračnej snímke kardinál Gianfranco Ravasi.
debata (5)

Prichádzajúci kardináli, ktorí budú rozhodovať o novom pápežovi, začínajú dohadovať detaily novej voľby. Hoci je nepravdepodobné, že by sa svet dozvedel dátum konkláve už dnes, na programe sú dve oficiálne a množstvo neoficiálnych stretnutí.

„Generálna kongregácia kolégia kardinálov sa zíde 4. marca o 9.30,“ napísal svojim kolegom v červenom Angelo Sodano. „Potom bude pravidelne pokračovať, až kým nedosiahneme úplný počet kardinálov s právom voliť a nedohodneme sa na začiatku konkláve,“ určil program dekan kolégia. Keďže všetci kardináli zrejme nestihnú do Ríma docestovať už dnes, rozhodnutie o začiatku konkláve sa podľa všetkého posunie na nasledujúce dni. To potvrdil aj vatikánsky hovorca Federico Lombardi.

Vo Vatikáne pôsobí 75 kardinálov a právo voliť ich má 115. Dvaja sa už ospravedlnili – indonézsky kardinál zo zdravotných dôvodov a škótsky pre obvinenia zo zneužívania.

Búrlivé zákulisie

Okrem oficiálnych stretnutí využijú kardináli čas čakania na konkláve množstvom neformálnych schôdzok. Keďže na kongregácii sa zúčastňujú aj kardináli, ktorí majú viac ako 80 rokov a nemôžu už nového pápeža voliť, budú chcieť využiť svoj vplyv počas najbližších dní. Podľa agentúry ČTK zohrala generálna kongregácia kľúčovú úlohu pri ostatnej voľbe v roku 2005. Vtedajší dekan kolégia Joseph Ratzinger svojím vedením kolegov zrejme presvedčil a tí mu dali dôveru ako nástupcovi Jána Pavla II.

Z Vatikánu sa ozývajú špekulácie, že práve počas neformálnych stretnutí sa skupina starších kardinálov bude snažiť presvedčiť ostatných, aby podporili neeurópskeho kandidáta. Vatikán, v ktorom stále pôsobí veľké množstvo talianskych kardinálov, sa totiž vraj utápa vo vlastných problémoch a intrigách. Cirkev by preto mohla začať s čistým štítom s kandidátom zvonka. Témou diskusií majú byť aj Vati-leaks, séria odhalení, ktoré poškodili katolícku cirkev. Kardináli budú nepochybne hovoriť aj o výsledkoch vyšetrovania, ktoré sa objavili v talianskych médiách a ktoré hovoria o vnútorných bojoch vo Vatikáne, o vydierateľnosti cirkevných predstaviteľov pre homosexualitu a o ďalších škandáloch. Hoci predstavitelia cirkvi mlčia, Vatikán opatrne niektoré správy potvrdil.

Hnacia sila

„Každý deň sa dozvedáme, že veci vo Vatikáne nefungovali ešte viac, ako sa len dá predstaviť,“ komentuje ťažký rok pre cirkev odborník na Vatikán Stephen Avella. Pripomína najnovší škandál – vysokí predstavitelia cirkvi sa údajne navzájom odpočúvali, čo do istej miery potvrdil aj Vatikán. Poukazuje aj na najnovšie vyšetrovanie škandálu zakladateľa hnutia Kristova légia Marciala Maciela, obvineného zo zneužívania detí a z viacnásobného otcovstva. Teraz sa údajne potvrdilo, že o jeho konaní vedelo viacero kardinálov a že Maciel posielal do Vatikánu veľké sumy peňazí.

„Domnievam sa, že tento príval negatívnych správ o rozklade vatikánskej byrokracie bude hnacou silou konkláve,“ myslí si Avella, ktorý pôsobí na Marquettovej univerzite. „Kardináli budú hľadať niekoho s autoritatívnymi a dokonca bezohľadnými správcovskými schopnosťami, kto dokáže vyčistiť tento Augiášov chliev,“ povedal pre Pravdu. Podľa jezuitského historika však budú naďalej tlieť ďalšie škandály, sexuálnym obťažovaním, ktorého vyšetrovanie už zasahuje vysoké cirkevné kruhy, počnúc a vplyvom rôznych záujmových skupín ako Opus Dei či Communione e Liberazione na konkláve končiac.

„Kto bude pápežom? Benedikt sľúbil svoju lojalitu a poslušnosť komukoľvek, kto ho nahradí. Takmer žiaden z kandidátov však nemá čistý štít. Na konkláve sa môže stať čokoľvek, no ak by som bol kardinálom s otvorenou mysľou, zrejme by ma čakalo zopár bezsenných nocí,“ povedal Avella pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba