KĽDR pohrozila USA preventívnym jadrovým útokom

Severná Kórea pohrozila možnosťou preventívneho jadrového útoku proti USA. Oznámila to vo štvrtok s odvolaním sa na severokórejské ministerstvo zahraničia tlačová agentúra krajiny KCNA. Pchjongjang reaguje na návrh doteraz zrejme najprísnejších sankcií, ktoré proti nemu v Bezpečnostnej rade OSN chcú uplatniť USA spoločne s Čínou.

07.03.2013 12:33
debata (25)

Návrh rezolúcie, o ktorom má Rada hlasovať vo štvrtok, predpokladá obmedzenie finančných transakcií a činnosti diplomatov KĽDR. Washington zároveň uskutočňuje spoločné vojenské cvičenie s armádou Južnej Kórey, čo KĽDR vníma ako ohrozenie vlastnej bezpečnosti.

„Pretože sa Spojené štáty chystajú rozdúchať jadrovú vojnu, budeme uplatňovať svoje právo na preventívny jadrový útok proti sídlu agresora, aby sme bránili svoj zvrchovaný záujem,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničia vo vyhlásení zverejnenom KCNA.

KĽDR už tento týždeň vyhlásila zákaz vstupu lodí a lietadiel do oblastí na svojom východnom a západnom pobreží. Podľa expertov zrejme chystá veľké vojenské manévre, vylúčiť však nemožno ani raketový test. Komunistická krajina tiež pohrozila, že k 11. marcu vypovie prímerie, ktoré ukončilo kórejskú vojnu z rokov 1950–53.

25 debata chyba