Antiorbán má stranu, chce byť maďarským Montim

Predchodca Viktora Orbána, ktorý by bol rád aj jeho nástupcom, spravil rozhodný krok pred budúcoročnými voľbami. Maďarský expremiér Gordon Bajnai (44), ktorý ako nestraník previedol Maďarsko jednoročným prechodným obdobím medzi vládami socialistov a Fideszu, si založil politickú stranu.

09.03.2013 08:20
Gordon Bajnai Foto:
Bývalý maďarský premiér Gordon Bajnai
debata (1)

Strana Spolu 2014 vznikla z rovnomenného volebného združenia tak trocha ako nechcené dieťa. Orbánov Fidesz totiž presadil zákon, ktorý k voľbám pripúšťa len politické strany. Bajnaiho pôvodná vízia, s ktorou vyrukoval vlani v októbri, si tak vyžiadala korekciu. „Nezakladáme novú stranu, ale spojenectvo, do ktorého pozývame všetkých, s kým nás spájajú ciele,“ vyhlásil vtedy, aby ostatných odporcov Orbána z radov demokratov upokojil, že s nimi nechce súperiť.

E14, ako Maďari skracujú názov Spolu 2014, malo vskutku raketový štart. Už koncom jesene jeho podpora vyskočila na 14 percent, čím nové centristické hnutie predstihlo aj socialistov. V ďalších prieskumoch však už postavenie najmocnejšej sily opozície neobhájilo a jeho preferencie klesli na jednociferné číslo.

Bajnai sa však nevzdal nádeje, že napodobní Maria Montiho. Taliansky krízový manažér, ktorý podobne ako on na čele prechodného kabinetu zachránil krajinu pred hroziacim štátnym bankrotom, sa pred voľbami podujal zjednotiť rozdrobený stred politickej scény. Napokon síce získal iba desať percent hlasov, aj tie však spolu s výsledkom ľavice stačili na to, aby sa „taliansky Orbán“ Silvio Berlusconi nevrátil k moci.

Bajnai ustavične zdôrazňuje, že bez spojenia centristických síl so socialistami nik nemá šancu poslať Orbána do opozície. Aj preto, hoci vystupuje ako Antiorbán, oficiálne sa zatiaľ do roly Orbánovho hlavného vyzývateľa nestavia, aby v ňom ambiciózny líder socialistov Attila Mesterházy nevidel konkurenta. Na otázku, či bude kandidátom na premiéra, Bajnai podľa portálu Index včera zopakoval: „Toto ešte nie je aktuálne.“

V akýchsi tichých primárkach o lídra demokratickej opozície však Bajnai včera výrazne zabodoval. Ihneď po založení strany totiž vytvoril volebné spojenectvo so zelenými z Dialógu pre Maďarsko. Táto strana vznikla iba nedávno odčlenením sa od parlamentného subjektu Politika môže byť iná, ktorého vedenie sa odmietlo pridať k Bajnaimu.

Tento úspech by stranu E14 mohol povzbudiť pri plnení jej hlavného poslania, ktorým je zozbieranie hlasov ľudí znechutených politikou. Ide o neobyčajne veľkú rezervu, ktorá – ak sa ju podarí zmobilizovať – môže rozhodnúť o osude budúcoročných volieb. Veď vo všetkých prieskumoch pred Fideszom vedie pomyselná „strana nevoličov“, apatických občanov, ktorí sa nechystajú ísť k volebným urnám.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba