Po upálení zomrel v Bulharsku už tretí človek

V poradí už tretí Bulhar zomrel po tom, čo sa podpálil v rámci protestov proti chudobe a korupcii v najchudobnejšej krajine Európskej únie. Informovali o tom zdravotníci.

10.03.2013 20:28
debata (16)

Ventsislav Vasilev, 53-ročný nezamestnaný otec piatich detí, sa polial benzínom a zapálil pred sídlom starostu v centrálnom meste Radnevo 26. februára. Zomrel v nedeľu v nemocnici, kde ho hospitalizovali s popáleninami na 75 percentách tela.

Pred radnicou vo východnom meste Varna sa rovnako vo februári podpálil 36-ročný Plamen Goranov. Jeho čin a zrážky demonštrantov s políciou v Sofii viedli v rovnaký deň k pádu pravicovej vlády premiéra Bojka Borisova. Goranovo úmrtie v Deň oslobodenia Bulharska 3. marca z neho spravilo symbol protestov.

Iný Bulhar zomrel po samoupálení v centrálnom meste Veliko Tarnovo 19. februára. Jeho motív však nie je známy a polícia si myslí, že mohol mať schizofréniu. Nové pouličné demonštrácie sa konali v Bulharsku aj v nedeľu. Predčasné voľby, ktoré majú ukončiť politickú krízu, by sa mali uskutočniť 12. mája.

16 debata chyba