Kardináli prekonali rozpory skôr ako sa čakalo, hodnotia agentúry

Zvolením sedemdesiatšesťročného pápeža dali kardináli jasne najavo, že nestoja o radikálneho, mladého pontifika, ktorý by cirkvi vládol po desaťročia. Chcú radšej skúseného, ​​populárneho kňaza, ktorý bude schopný priviesť do cirkvi veriacich, napísala agentúra AP v hodnotení voľby vo Vatikáne.

13.03.2013 22:26
pápež František I., Jorge Mario Bergoglio Foto: ,
Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio z rádu jezuitov je novým pápežom a vybral si meno František.
debata (1)

Kardináli podľa agentúry prekonali pri konkláve „hlboké rozpory“ skôr, než sa čakalo. „František bol zvolený v jednom z najrýchlejších konkláve za posledné roky, čo je pozoruhodné vzhľadom na fakt, že neexistoval jasný favorit a že cirkev prežíva nepokojné obdobie korunované prekvapivou rezignáciou Benedikta XVI,“ napísala agentúra.

Meno, ktoré si pre seba Bergoglio ako pápež zvolil, je podľa AP symbolické. František z Assisi bol bohatým mužom, ktorý sa zriekol bohatstva a nastolil poriadok. Voľba mena by veriacim mala tiež napovedať, že prioritou nového pápeža bude vniesť do radov cirkvi pokoj. Svätý František bol Bohom povolaný k oprave zničeného kostola.

Výber mena jedného z patrónov Talianska zároveň Bergoglia zbližuje s touto krajinou, ktorá bola až do roku 1978 po mnoho storočí rodiskom pápežov.

Podľa agentúry Reuters sa František I. stal 266. pápežom v čase, keď je cirkev vo veľkej kríze a v ťažkostiach. Aj keď je konzervatívcom, je považovaný za reformátora. Pred voľbou nebol zaraďovaný do skupiny hlavných favoritov. Jeho voľba je prekvapením aj preto, že sa čakal mladší pápež – Bergoglio je najstarší zo všetkých kardinálov, ktorí pre pontifikát pripadali do úvahy.

Agentúra pripomína, že v Argentíne čelil Bergoglio obvineniu z nedostatočného odporu proti vojenskému režimu, ktorý krajine ovládal v rokoch 1976 až 1983. Podľa kritikov neurobil Bergoglio dosť pre záchranu obetí vojenskej diktatúry vrátane niekoľkých jezuitských kňazov. Obhajcovia Bergoglia tvrdí, že pre také obvinenia neexistujú dôkazy – duchovní vraj naopak zachránili mnoho ľudí pred prenasledovaním zo strany vojenskej junty.

Vo Vatikáne bude nový pápež od ťaživého dedičstva argentínskej diktatúry ďaleko, píše Reuters. Očakáva sa, že cirkev povedie železnou rukou a so silným sociálnym cítením.

Francesca Ambrogettiová, ktorá je spoluautorkou Bergogliovho životopisu, považuje nového pápeža za umiernenú a vyváženú osobnosť. "Jeho charakter sa vyznačuje umiernenosťou. Je nesporne schopný sa pustiť do obnovy cirkvi bez krokov do neznáma. Bude vyvažujúcou silou, je presvedčený, že cirkev by mala byť misionárska, mala by vyjsť medzi ľudí, byť aktívna. Mala by to byť cirkev, ktorá vieru neprikazuje, ale uľahčuje a presadzuje, "tvrdí Ambrogettiová.

1 debata chyba