Pápež šiel do rezidencie autobusom, odmietol luxusnú limuzínu

Prvé hodiny argentínskeho kardinála Jorgeho Bergoglia v úrade hlavy rímskokatolíckej cirkvi popísal v stredu poslucháčom amerického seminára vo Vatikáne newyorský kardinál Timothy Dolan.

14.03.2013 07:50 , aktualizované: 09:15
Pápež František Foto: ,
Nový pápež František zdraví veriacich na Námestí sv. Petra krátko po tom, ako ho zvolili kardináli.
debata (85)

Nový pápež František po pozdravení pútnikov na Svätopeterskom námestí odišiel do vatikánskej rezidencie spolu s ostatnými autobusom a ignoroval luxusnú limuzínu, ktorá na neho čakala. Počas večera podľa Dolana sršal humorom.

Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
+22Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...

Pred rezidenciou čakal na pápeža Dolan spolu s ostatnými kardinálmi, ale „papamobil“ sa neobjavoval. „Keď prišiel autobus, hádajte, kto vystúpil? Bol to pápež František,“ povedal kardinál študentom seminára. Na prípitok, ktorý bol súčasťou neskorej večer, pápež s úsmevom odpovedal svojim prípitkom, ktorý za všeobecnej radosti uzavrel slovami „Boh vám odpusť“. „Teším sa do postele a niečo mi hovorí, že aj vy budete dobre spať,“ poznamenal František pri lúčení. Myslel tým dlhé noci konzultácií, ktoré konkláve predchádzali.

Dolan sa v rozprávaní vrátil aj k samotnej voľbe, po ktorej odišiel nový pápež do sakristie Sixtínskej kaplnky, aby si prvýkrát obliekol pápežské rúcho. Keď sa vrátil, odmietol vraj pripravený trón a prijímal gratulácie uprostred davu kardinálov.

Dolan komentoval aj meno, ktoré si pápež zvolil. Podľa neho najskôr ani kardinálom nebolo jasné, na koho pápež svojím rozhodnutím prijať meno František odkazuje. Bergoglio je členom jezuitského rádu, ktorého spoluzakladateľom bol František Xaverský. František z Assisi sa zapísal do dejín svojou chudobou a odriekaním, čo sú vlastnosti, ktoré si pápež ctí.

„Samotný pápež to rýchlo vysvetlil,“ povedal Dolan. Meno si zvolil na počesť Františka z Assisi, ktorý sa vzdal pozemských statkov.

Pápež František sa prišiel pomodliť do rímskej baziliky

Nový pápež František prišiel do rímskej baziliky Panny Márie Snežnej na súkromnú modlitbu. Prvýkrát sa tak vo štvrtok ukázal na verejnosti.

Pápež prišiel v malom konvoji dvoch osobných áut. Sprevádzal ho okrem iných Georg Gänswein, tajomník jeho predchodcu Benedikta XVI. a prefekt pápežskej domácnosti.

Európska tlač nového pápeža víta, očakáva otvorenosť

Európska tlač spája osobu pápeža Františka s očakávaním nového vývoja rímskokatolíckej cirkvi. Komentátori si kladú otázku, či pápež povedie cirkev k väčšej otvorenosti, či zostane „rigidný ochranca starých dogiem“. Londýnska tlač upozorňuje na protibritské stanovisko, ktoré údajne kardinál Jorge Bergoglio má v otázke Falklandských ostrovov.

„Povedie tento starec svoju cirkev a jej stúpencov k väčšej otvorenosti voči ženám a ľuďom s odlišnou sexuálnou orientáciou, alebo zostane ako jeho predchodcovia rigidným ochrancom starých dogiem?“ pýta sa v komentári ľavicový francúzsky denník Libération. Katolícky La Croix naopak pripomína „ťarchu nasledovníctva“, ktorá musí byť pre Františka obzvlášť ťažká v situácii, keď „emeritný pápež“ Benedikt XVI. neodišiel z Vatikánu.

Tisícky veriacich zhromaždených na... Foto: TASR/AP, Emilio Morenatti
pápež, voľba pápeža, námestie, veriaci Tisícky veriacich zhromaždených na Svätopeterskom námestí neskrývali nadšenie ihneď po tom, čo sa z komína začal valiť biely dym.

Le Parisien sa v komentári pýta, či voľbou Františka chceli kardináli zmeniť tón a predstaviť tvár cirkvi ako organizácie menej dogmatickej, humánnejšej a charizmatickejšej. „Je to skutočne bod obratu? Znalci tvrdia, že áno. Na takýto záver je však ešte priskoro,“ píše denník.

Britská tlač „prvého pápeža z Nového sveta“ privítala, a to aj napriek poznámkam o jeho protibritskom postoji v spore Argentíny so Spojeným kráľovstvom o Falklandské ostrovy. „Dúfame, že jeho kázanie, v ktorom schvaľuje argentínske stanovisko, sa nebude opakovať,“ napísal v úvodníku The Sun. Kardinál Bergoglio podľa denníka v roku 2011 vyhlásil, že „Falklandy sú naše, je to naša krajina. Vážme si tých, ktorí tam položili svoje životy. Falklandy patria Argentíne“. Nový pápež však bude podľa denníka „v Británii vždy vítaný“.

Podľa denníka The Times má pápež „mimoriadnu príležitosť obnoviť morálnu autoritu cirkvi“. Jeho konzervatizmus nutne neznamená, že sa nemôže pustiť do reforiem pošramotenej cirkvi, dodáva. Podobný názor má aj The Daily Telegraph, ktorý poukazuje na pápežovu skromnosť a na jeho milosrdenstvo. „Dúfajme, že pápež František dokáže oživiť kresťanského ducha nielen na zelených pastvinách Nového sveta, ale aj v Európe,“ píše.

Podľa The Guardian by sa zvolenie nového pápeža malo chápať ako „uznanie faktu, že je nevyhnutné začať nový dialóg s dôrazom na sociálnu spravodlivosť“.

85 debata chyba